Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Most jó lenni katonának!”

Egy helikopter akár egy falut is megmenthet

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. február 17. 20:49

Nagy taps fogadta szülőfalujában, a Tolna megyében található Tevelen dr. Koller József dandártábornokot február 16-án, szerdán. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka katonai pályafutásáról, élményeiről, és természetesen a bázist érintő haditechnikai fejlesztésekről tartott előadást.

5

Koller József dandártábornok viccesen megjegyezte, hogy a mostani alkalom előtt utoljára akkor kapott a közösségi házban tapsot, amikor kisgyerekként néptáncolt. Persze aztán hamar eldőlt, hogy „a repülés mellett teszi le a garast”, hiszen éppen negyven évvel ezelőtt, 1982-ben emelkedett először magasba. Katonai pályafutásának főbb állomásait részletezve érdekes párhuzamot vont az egykori Szovjetunióban töltött tanulóévei, és az afganisztáni missziója között.

„Ugyanazokkal az afgán kollégákkal tanultam kint, mint akikkel 25 év múlva a misszióban találkoztam és mentoráltam. Még régi fényképeket is hoztak. Bennünk, magyarokban megbíztak, és noha sajátos módszereket kellett alkalmazni a kiképzéskor, eredményeket értünk el. Padban ülve például képtelenek voltak tanulni, hamar elkalandozott a figyelmük, de ha mindenki a földön ült – ahogyan arrafelé szokás – sokkal jobban ment. Az is kapóra jött, hogy folyékonyan beszéltem oroszul, hiszen ezt a nyelvet ők is értették. Afganisztán veszélyes hely volt, háborús övezet, ahol felfegyverzett helikopterekkel, teljes védőfelszerelésben hajtottuk végre a mentorálást” - elevenítette fel missziós tapasztalatait a dandártábornok.

Pályafutásában szintén különös kör, hogy miután a szolnoki bázisról átmenetileg az akkori Honvéd Vezérkarhoz került, az ő vezetésével szervezték meg és indították el a pilótaprogramot, majd ágyaztak meg a különböző haditechnikai fejlesztéseknek, beszerzéseknek. Amikor pedig mindez gyakorlatban megkezdődött, ő vehette át elődjétől, Lamos Imre dandártábornoktól a bázisparancsnoki beosztást.

„Óiási megtiszteltetés volt mindez számomra, és a mai napig büszkeséggel tölt el ez a beosztás, amely rendkívül összetett. Mi, katonák, az emberek biztonságáért szolgálunk, legyen szó bármilyen helyzetről” - mondta a bázisparancsnok. Nyilvánvaló, hogy a szolnoki katonák is segítettek és segítenek a koronavírus-járvány okozta helyzet enyhítésében. A határok mentén zajló „Közös Akarat" feladatban nem csupán szárazföldi járőrözéssel vesznek részt, hanem folyamatos a helikopteres megfigyelés is.

„Szokták kérdezni tőlem, mennyibe kerül egy helikopter. Én olyankor mindig visszakérdezek: mennyibe kerül egy falu, mondjuk Győrújfalu? A rossz emlékű 2013-mas árvízhelyzetben a vízügyes szakemberek már majdnem lemondtak a fent említett falu megmentéséről, és mindenkit leparancsoltak az instabillá váló gátról. Helikopterekkel azonban - húsz másodperces fordulókkal - három-három tonnányi homokot tettünk le a kritikus helyekre, így a falu megmenekült. A hortobágyi tűzvésznél is sokat segített az a háromezer liter víz, amit egy helikopter egy fordulóval képes volt a tűzoltók által megjelölt helyekre leborítani. A sors pedig úgy hozta, hogy éppen a vörösiszap-katasztrófa kitörésekor kaptuk meg az új éjjellátó készülékeket. Egy gyakorlaton szerettük volna kipróbálni az éjellátóval tanultakat, de hirtelen éles bevetéssel voltunk kénytelenek bizonyítani annak hatékonyságát. Első körben tizenhét súlyos sérültet szállítottunk helikopterrel kórházba, ahol az orvosok azt mondták: ha nem értünk volna légi úton ide, nem lehetett volna megmenteni az életüket. A katasztrófa gyors lefolyására jellemző, hogy másodszor már nem tudtunk leszállni ugyan azon a helyen, mert a vörösiszap ellepte a leszállóhelyet” - mondta Szolnok helyőrségparancsnoka.

2

Áttérve a jelenkor történéseire és haditechnikai fejlesztéseire Koller József dandártábornok mosolyogva azzal kezdte: „valóban most jó lenni katonának.” Felelevenítette azt a napot, amikor a húsz új H145-ös helikopterek közül az elsők megérkeztek a bázisra.

„Nagyon késői időpontban értünk haza Szolnokra. Arra gondoltam, hogy ilyenkor már biztosan senki nincs benn a laktanyában, de óriásit tévedtem, mert mindenki a szolgálati helyén maradt és felsorakozva vártak bennünket több százan. Hatalmas élmény ezekkel a modern forgószárnyasokkal dolgozni, repülni” - mondta, aztán kitért arra is, hogy az új, impozáns hangárkomplexum terveit jóváhagyták, és az előzetes elképzelések szerint márciusban már elindul az építkezés. A teveli hallgatóság azt is megtudhatta, hogy a helikopter-vezetők képzéséhez modern szimulátorok is hozzájárulnak, valamint a repülőműszaki képzés is sikerrel indult újra útjára.

„A jövő pedig újabb forgószárnyasokat hoz Szolnokra” – tekintett előre 2023-ig Koller József dandártábornok, hiszen a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében tizenhat darab H225M típusú, többcélú közepes helikopterrel bővül majd 2025-ig a Magyar Honvédség flottája.

„Amellett, hogy a közelmúltban betekinthettünk az új helikopterek gyártási folyamatába, az üzemeltetés és a működtetés terén komoly tapasztalatokkal gazdagodtunk Franciaországban, hiszen ott rendszerben vannak ezek a helikopterek. Nagyon várjuk az új technikákat” - zárta előadását a parancsnok, aki - megköszönve az érdeklődést - könyvekkel lepte meg azokat a fiatalokat, akik a katonai pálya iránt érdeklődnek.

Kapcsolódó cikkek
H-145M_flotta_utolso_darabjanak_erkezese_Szolnok_20211203_05 copy

Itthon az utolsó H145M

2021. december 3. 18:46

H145M_index

A jövő flottája

2022. február 1. 20:57

H145M kep 02

H145M, a sikersztori

2022. február 3. 8:17