Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva kész tovább tárgyalni

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 9. 13:25

Oroszország kész tovább folytatni a párbeszédet a NATO-val az új orosz katonai doktrínáról – közölte kedden Andrej Nyesztyerenko orosz külügyi szóvivő, válaszul Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárnak a doktrínát bíráló szavaira. Dmitrij Medvegyev orosz államfő múlt pénteken jelentette be, hogy aláírta az ország új katonai doktrínáját.

Anders Fogh Rasmussen szombaton a müncheni biztonságpolitikai konferencián helytelenítette, hogy a doktrína a NATO bővítését változatlanul fenyegetésnek tekinti. A főtitkár szerint ez a fajta gondolkodás nem tükrözi a világban végbement változásokat, és nehezíti az Oroszország és a NATO közötti kapcsolatok javítását célzó erőfeszítéseket.

Nyesztyerenko szerint a doktrína szóba került Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Rasmussen szombati müncheni kétoldalú találkozóján. Lavrov felhívta Rasmussen figyelmét arra, hogy a doktrína értelmében nem csupán a NATO jelent biztonsági kockázatot Oroszországra nézve, hanem az a törekvés is, hogy az észak-atlanti szövetség csapásmérő képességét a nemzetközi jogot megsértve „globális funkciókkal ruházzák fel". A szóvivő a kockázatok közé sorolta még a NATO-tagállamok katonai infrastruktúrájának az orosz határok felé közelítését – amely részben a NATO bővítésével valósul meg -, valamint egyebek között a rakétapajzs fejlesztését, amely szavai szerint aláássa a globális stabilitást és megbontja a nukleáris rakétafegyverzet terén kialakult erőegyensúlyt.