Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Motoros balesetnél nyújtott segítséget a tatai tüzér

Szöveg: Földházi Enikő százados | Fotó: Petrovics Renáta (portré) / Szűr Annamária |  2020. augusztus 27. 21:16

Személyi sérüléssel járó közúti balesetnél segített a tatai dandár katonája augusztus 23-án, a város határában.

20200827_tata1

Vacsorázni tartott családjával Mihályi András őrvezető augusztus 23-án, vasárnap este Tatáról Tatabánya irányába, amikor balesetre lett figyelmes. Este hét óra előtt az 1-es főút 62-es kilométerszelvényénél, Tata és Vértesszőlős között egy motorkerékpáros összeütközött egy személygépkocsival, amelynek során a motorkerékpárt vezető férfi súlyos, traumatikus sérülést szenvedett.

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. Tüzérosztályának állományába tartozó Mihályi őrvezető azonnal megállt segíteni. A mentők kiérkezéséig a tatai katona szabályosan rögzítette a többi segítségnyújtó által korábban felhelyezett szorítókötést, majd a rendőrök kiérkezésekor megerősítette azt az általuk biztosított tourniquet-tel (speciális érnyomó eszközzel). A szorítókötések biztosítását a mentők kiérkezése után, az ellátás alatt is folytatta. A sérültet végül a helyszínről mentőhelikopter szállította el.

Mihályi őrvezető a baleset során a katonai kiképzése, valamint korábbi békefenntartói missziója során tanultakat alkalmazva szakszerűen tudta támogatni a mentősök munkáját. A tatai tüzér az eset során nagy lélekjelenlétről tett tanúbizonyságot; elmondása szerint szinte gondolkodás nélkül alkalmazta az egészségügyi foglalkozásokon elsajátított ismereteket. Hozzátette, hogy a szorítókötések előírásszerű felhelyezése és alkalmazása miatt nagyon begörcsölt a karja, de ezt csak utólag vette észre.

20200827_tata2
Címkékbaleset