Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tolódik a finn vadászgép tender következő fázisa

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2020. augusztus 27. 20:24

2020 elején megkezdődött a finn HX tender pályázóinak tesztelése, kiértékelése. A védelmi minisztérium napokban tett bejelentése alapján azonban a koronavírus erre a programra is hatással van.

20200823_finnish_air_force_hornet_f-18c
20200823_f-a-18

A HX program a pályázók végső ajánlatainak bekérésével folytatódott volna most augusztusban (ezekre év végéig várták volna a beküldött anyagokat), a koronavírus miatt ugyanakkor ennek tervezett dátuma tolódik: várhatóan az idei év vége felé vagy 2021 elején várható ebben előrelépés. A tárgyalások negyedik szakasza és a típusok teljesítményének értékelése szeptember és november között folytatódik a járványügyi előírások, korlátozások betartásával. A kiválasztott győztessel való szerződéskötést továbbra is 2021-ben tervezi a védelmi minisztérium.

Időközben olyan vélemények is szárnyra kaptak, hogy a HX tender költsége a koronavírus miatt romló finn és globális gazdasági mutatók miatt továbbra is vállalható lesz-e az ország számára. A program szóvivője ennek kapcsán elmondta: a beszerzés összköltsége lehet, hogy növekedni fog, de csak egy bizonyos szintig; komoly áremelkedésre a program sikeressége miatt a pályázóknál sem számítanak, továbbá a program bizonyos elemei kötöttek és fix árazásúak.

A finn légierő kiöregedő 64 darabos F/A-18 Hornet flottájának leváltását célzó programra öt gyártót hívtak meg, melyek 2020. január és február hónapokban mutatkoztak be a skandináv országban: az Eurofighter Typhoon, a Dassault Rafale, a Saab JAS 39E Gripen, a Boeing F/A-18E/F Super Hornet mellett a Lockheed Martin ötödik generációs F-35A-ja is versenyben lehet a győzelemért.

Forrás: jetfly.hu