Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Múlt, jelen és jövő

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. szeptember 24. 21:18

70 éves múltját ünnepelte a Szerencsi SZC Tokaji Ferenc Technikum, Szakgimnázium és Gimnázium szeptember 24-én, szombaton. A rendezvényen az iskola első évfolyamának tagjaiként 1956-ban érettségizett öregdiákjai is részt vettek.

A_szerencsi_Tokaji_Ferenc_TSZG_70_jubileumi_unnepseg_20220924_01 copy

Az intézmény idén márciusban kapcsolódott be a Honvéd Kadét Programba, a megyében tizenkilencedikként. A 2022/2023-as tanévben már meg is indult a képzés 17 kadéttal, azonban az elkövetkező években megközelítőleg 60 diák jelentkezésére számítanak az intézményben. A szakmai háttértudást az MH 2. Területvédelmi Ezred 10. Területvédelmi Zászlóalja biztosítja a az oktatási intézmény számára.

Baráth István vezérőrnagy, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka a program jelentősége kapcsán úgy fogalmazott: a sorkatonaság felfüggesztésével a mai fiatalok kimaradnak a honvédelmi nevelésből – nem tudják, hogyan kell a hazát fegyverrel védeni, se azt, hogy milyen a katonaélet. „Hiába zajlik a Magyar Honvédség létszámát, technikáját és eljárásrendjét érintő modernizáció, hisz ez mind semmit sem ér a katonai hivatást választó fiatalok nélkül” - hangsúlyozta a vezérőrnagy, aki a Honvéd Kadét Program mellett felhívta a figyelmet a honvédelmi táborok népszerűségére, valamint az Országos Haditorna Verseny adta lehetőségekre is. Ezek ugyanis nem csak a részt vevő fiatalokra hatnak, hanem családtagjaikra, barátaikra is. „Bízom abban, hogy a létrejött együttműködésnek köszönhetően megvalósuló honvéd kadét képzés egyre több fiatalban ébreszti majd fel a hazafias gondolkodást, a nemzeti öntudatot és a katonai pályával szembeni elkötelezettséget, vonzalmat” – zárta beszédét Baráth vezérőrnagy.

A_szerencsi_Tokaji_Ferenc_TSZG_70_jubileumi_unnepseg_20220924_11 copy

A jubileumi díszünnepségen dr. Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes szintén kiemelte köszöntőbeszédében a program elindulásának jelentőségét. Az országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet az oktatásban megjelenő nagyon jelentős környezetvédelmi, fenntarthatósági irányvonalra, ami lehetővé tette, hogy az iskola otthont adjon egy V4+ formációban szervezett partneriskolai ökoprogramnak.

Májer János, Tokaj alpolgármestere - aki korábban polgármesterként szívügyeként kezelte az iskola megépülését - háláját fejezte ki a Magyar Honvédség felé nemcsak az ünnepségen való jelenlétért, hanem az új szakágként megjelenő Honvád Kadét Programért is, kiemelve szerepét a jelenleg is zajló haderőfejlesztés kapcsán.

A beszédek és a köztük lévő magas színvonalú előadások után emlékpalettákat adott át a vezetőség azoknak, akik hozzájárultak az intézmény fejlődéséhez, így - mások mellett - Baráth István vezérőrnagynak, illetve dr. Koncz Zsófia parlamenti államtitkárnak is.