Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mumbai után Amerika is retteg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. december 13. 6:32

Több amerikai nagyvárosban sietve igyekeznek megszüntetni azokat a biztonsági hiányosságokat, amelyekhez hasonlók lehetővé tették az indiai Mumbaiban elkövetett, csaknem 200 halottat követelő terrortámadásokat.

A biztonsági szakértők Amerika-szerte vizsgálják, mi történt Mumbaiban, hogyan lehet védekezni a terroristák új taktikája ellen – mondta Fred Burton, a texasi Austinben működő Stratfor biztonsági magáncég vezetője.
A nagyvárosok rendőrsége kutatja, hogyan lehet megelőzni az olyan eseteket, amikor a terroristák több csoportban támadnak, kézi fegyverekkel és robbanószerekkel szállodákat, kórházakat és egyéb intézményeket kerítenek hatalmukba, és túszokat ejtenek.

A New York-i rendőrség pénteken végrehajtotta az első olyan gyakorlatot, amelyen a mumbai támadások tapasztalatait is felhasználták. “A cél az, hogy a lehető legtöbbet megtudjuk a terroristákról, megértsük, ki áll mögöttük, mi motiválja őket, milyen taktikákat alkalmaznak" – mondta Raymond Kelly rendőrfőnök.
James Jay Carafano, a rangos Heritage Alapítvány szakértője elmondta, hogy a Columbine középiskola, valamint a Virginiai Műszaki Egyetem területén történt lövöldözések nyomán már “érzékennyé váltak" a rendőrségek a túszejtéses akciókra. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a hatóságok hatékonyan el tudnák hárítani az egyszerre több helyszínen végrehajtott, összehangolt fegyveres támadásokat, erre szinte senki nincs felkészülve – mutatott rá.

Az amerikai biztonsági szakértők feltételezik, hogy a mumbai merényleteket alapos tervezés és megfigyelő tevékenység előzte meg.

A New York-i rendőrség arra kért minden állami és magán biztonsági céget, hogy tegyen jelentést a lézengő látogatókról és a gyanús járművekről.
Jóllehet nem volt információ arról, hogy New York ellen a mumbaihoz hasonló támadást terveztek volna, az indiai akciók után az amerikai nagyváros rendőrsége azonnal járőrkocsik tucatjait küldte szét a nagyobb szállodákhoz.
A washingtoni belbiztonsági minisztérium felszólította az ország szállodáit, hogy erősítsék meg a biztonságot. Az InterContinental Hotels lánc közölte, újabb biztonsági megelőző lépéseket tettek. Bostonban a rendőrség fokozta a megfigyeléseket, és kiemelt figyelmet fordít a hotelek biztonságára. A kikötővárosok biztonsági hatóságai különösen éberek, mivel a terroristák vízi úton közelítették meg Mumbait.

Elemzők szerint bármily meglepőek voltak a mumbai támadások, nem újszerűek. Manhattani szállodák ellen ugyanis 1993-ban hasonló akciót tervezett az akkor még kevéssé ismert al-Kaida szervezet. A terroristák automata fegyverekkel, kézigránátokkal és robbanóanyagokkal akartak támadni több helyszínen – közöttük a Waldorf-Astoria és a St. Regis szálloda, valamint a Lincoln- és Holland-alagút ellen -, azzal a céllal, hogy minél több embert megöljenek. Állítólag a konyhai alkalmazottak közé vegyülve akartak behatolni a hotelekbe. Amerikai terrorizmusellenes ügynökök azonban felfedték az összeesküvést, és nyolc személyt letartóztattak, akiket később elítéltek.