Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Múzeumi hungarikum

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. július 11. 10:41

Lehet, hogy világrekord? 2005-ben megalakult egy új képesség a Magyar Honvédségben, négy évvel később művelői nemzetközi szinten oktatták, és a műveleti területen gyakorolták a „szakmát”, 2012-ben pedig legemlékezetesebb akciójukat már múzeumi tárlat mutatja be…

1595938558
A szélsebes „életút" az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljé: katonáinak professzionális felkészültségéről immár a budapesti Sziklakórház Múzeumban június 22-én megnyílt Különleges Műveleti Erők című kiállításon is meggyőződhetünk.
A második világháborúban, és az 1956-os forradalomban és szabadságharcban is kiemelkedő humanitárius szerepet betöltő Sziklakórházban nem csak gyógyították és ápolták a szemben álló felek sérültjeit, de menedéket is nyújtottak az üldözötteknek.

A „tárlat" élethű figurákkal, eredeti eszközökkel és berendezésekkel mutatják be a vérzivataros évtizedek történéseit. A látogató testközelből tapasztalhatja meg az orvosok, nővérek helytállását – utóbbiak között nem egy grófnőt is találhatunk –, a katonák szenvedését, az ugyancsak a kórházban működött német vezetési pont mindennapjait. Az újdonság erejével tudatosulhat a publikumban az is, hogy e kórház objektuma később még évtizedekig működött „atombunkerként".

Tatai Gábor, a múzeum igazgatója ezért is mondta megnyitójában, hogy a „különleges kiállítás" ötlete kézenfekvő volt, hiszen a kórházban annak idején ténykedő orvosok, nővérek és a speciális erők katonái egyaránt különlegesek a maguk nemében: mindannyian hivatásuk önzetlen, elkötelezett, és professzionális művelői. Sőt – tette hozzá –, a különleges erők katonáinak egyik fontos képessége, hogy társaiknak magas, „mentős szintű" elsősegélyt is tudnak adni, így szakmailag is kapcsolódnak civil elődeik ténykedéséhez.

(Részletek a Magyar Honvéd magazin július 13-án, pénteken megjelenő számában!)