Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Múzeumok Éjszakája a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. június 25. 11:29

A rendszerváltás időszakára fókuszálva mutatja be a korszak haderejét a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum június 26-án, szombaton a Múzeumok éjszakáján.

HIM_1
HIM_2

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a „Fordulópontok - 30 éve szabadon” téma köré épülő programokkal várja idén a látogatókat. A múzeumok éjszakán az érdeklődők közelebbről is megismerkedhetnek az 1980-as és 1990-es évek magyar kézi lőfegyvereivel. A Magyar Néphadseregben és a Magyar Honvédségben rendszeresített típusokon felül bemutatják a magyar fejlesztők kis darabszámban készült fegyvereit, például a Gepárd-fegyvercsalád érdekes darabjait, valamint külföldi gyártók termékeit is. Különlegességként meg lehet tekinteni az 1991-ben a Ferihegyi repülőtéren lefoglalt fegyverszállítmány egyes darabjait is. A csempészáru - mint írták - Augusto Pinochet tábornok, a chilei haderők akkori főparancsnokának jóváhagyásával, Chiléből, Budapest érintésével Horvátországba indult útnak, majd a lefoglalást követően a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményébe került. Egyes eszközöket - felügyelet mellett - kézbe is vehetnek majd a látogatók - közölték.

Kizárólag a Múzeumok Éjszakáján lesz látható egy olyan képzőművészeti kamarakiállítás is, ami a Magyar Néphadsereget a szocialista realista művészeten keresztül mutatja be, valamint a „sosemvolt hadsereg” egyenruháiból összeállított válogatást is tartalmazza. Az alkalmi kiállítás azokat a kísérleti, de rendszerbe végül nem került egyenruhákat mutatja be, amelyek egyrészt az 1980-as évek végének - lényegében már megújulni képtelen” - Magyar Néphadseregét, illetve az 1990-es évek elejének - út- és hagyománykereső - Magyar Honvédségét reprezentálják - írták. A nagyközönség számára 18 órától lesz látható a Piavétól a Donig, a Dontól a Dunáig című, megújult állandó kiállítás is.

A Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum által biztosított, az 1918-1919-es évek legnépszerűbb híradósorozatának „Az Est Filmnek”, nemrégiben a Filmarchívum raktárából előkerült eredeti kameranegatívjaiból négy, a korszakhoz és a témához kapcsolódó eddig elveszettnek hitt rekonstruált filmriportja több mint 100 év után először látható a megújult tárlatban - ismertették.

A budai Várban, a Kapisztrán téren található HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán haditechnikai bemutató is várja a látogatókat. Továbbá lehetőség nyílik kipróbálni katonai híradó eszközöket és „retro zenék és retro büfé kíséretében” megtekinteni a Retroszkóp Egyesület szocrelikvia gyűjteményét - közölte az intézmény. A szombati múzeumok éjszakán 18 órától éjjel 1 óráig várja a látogatókat a hadtörténeti múzeum.

A programokról bővebb információ található a múzeum Facebook-oldalán. A rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható, zárt térben pedig kötelező a maszk viselése - olvasható a közleményben.

Címkékmúzeum
Kapcsolódó cikkek
×