Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Múzeumok Éjszakája – fehérvári honvéd módra

Szöveg: honvedelem.hu / Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2022. június 27. 16:04

A Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar koncertjével kezdődött az MH 43.Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred Székesfehérvár Helyőrségtörténeti Emlékgyűjteménye által szervezett Múzeumok Éjszakája programkavalkád a Malom utcai Helyőrségi Művelődési Otthon udvarán.

Fotó_2_Páliné Perendi Ildikó ha.

Az fiatalokat, szüleiket és az idősebb korosztályt már 17 órától múzeumpedagógiai programok és kézműves foglalkoztató várta a HEMO udvarán, ahol egy BTR-80 típusú páncélozott szállító harcjárműbe is bemászhattak az érdeklődök. Megvizsgálhatták az AK-63/D gépkarabély, a PKM géppuska és az M1A1 Gepárd mesterlövész puskát, sőt, lézeres puskával is lőhettek. A programon a helyi alakulatokat is népszerűsítették.

A tizenegyedik alkalommal megrendezett programra idén is több százan voltak kíváncsiak, akik - a zenekar fellépése mellett - a HEMO óvópincéjében egy izgalmakkal teli szabadulószoba játék részeseivé is válhattak.

Fotó_7_Révész Csaba ha.

A fehérvári katonák Nagysándor József honvéd tábornok, aradi vértanú emléke előtt tisztelegve két helyiséget is berendeztek az objektumban: a gyerekközpontú programon mesefigurákat kellett megkeresni, állatkákat számolni, míg a felnőtteknek szóló helyiségben számokat és évszámokat kellett kitalálni, különböző tárgyakra lelni. Kavicsokat kerestek, dobozokat nyitottak ki, emellett, egy őrtől egy kulcsot is el kellett csenniük, annak érdekében, hogy megszöktessék a honvéd tábornokot, mielőtt vesztőhelyre vinnék.

„Két év kényszerszünetet követően ugyanolyan mértékű érdeklődést tapasztalunk, mint korábban, aminek nagyon örülünk” – fogalmazott Páliné Perendi Ildikó múzeumpedagógus, programszervező, hangsúlyozva: a gyerekfoglalkoztató és a fegyverzettechnikai újdonságok és a szabadulószoba is igazán különleges élménnyel szolgál az emlékgyűjtemény látogatói számára.

A zsúfolásig megtelt nézőtéren helyet foglaló családok ezúttal is minőségi muzikális élményben részesültek a Székeshervár Helyőrségi Zenekar prezentálásában, Ruff Tamás őrnagy vezényletével.

A gyűjtemény éjfélig tartott nyitva, ahol a székesfehérvári katonamúlt legfontosabb, legkülönlegesebb tárgyi emlékeit tekinthették meg a látogatók.

Fotó_9_Révész Csaba ha.

A Múzeumok Éjszakája programon az alakulat és a Magyar Honvédség megszólította azokat is, akik önkéntes tartalékos vagy hivatásos állományba jelentkeznének és katonaként képzelik el jövőjüket. Az este folyamán sokak a területvédelmi tartalékos katonai lehetőségről faggatták az erre a célra felállított standnál információval szolgáló katonákat. Főleg azok, akiknek civil munkáltatójuk van, hiszen számukra kifejezetten kedvező az évi húsznapos kiképzés. A középiskolás korosztály részére a toborzók a Honvéd Kadét Programot ajánlották, amelyen át egyenes út vezet a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre vagy a szentendrei MH Altiszti Akadémiára.

A katonai pálya iránt tizennégy éves kortól ötven éves korig mutatkozott érdeklődés, akik a csapatmunka és a bajtársiasság mellett a kedvező pénzügyi és szociális konstrukció, támogatás miatt ,,tennék le voksukat” ezen munkalehetőség mellett.