Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagyobb nyomást sürget Jordánia

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 16. 20:13

Fajez Taravneh jordániai miniszterelnök úgy véli, hogy az ENSZ-nek nagyobb szerepet kellene játszania a szíriai helyzet rendezésében, és nagyobb nyomást kellene gyakorolnia a szíriai kormányra, mert nem várható, hogy a felek önszántukból elkezdik a párbeszédet.

Az ENSZ által Szíriába küldött megfigyelők száma alacsony volt. Egyáltalán nem volt befolyásuk az ottani eseményekre. A helyzet nagyon komoly, sokkal komolyabb, mint ahogy az az ENSZ aktivitásából kitűnik – jelentette ki Fajez Taravneh július 16-án Prágában, ahol megbeszélést folytatott Petr Necas cseh kormányfővel.

A Biztonsági Tanácsnak nagy nyomást kell gyakorolnia a szíriai kormányerőkre, és megoldást kell találni a véres konfliktus leállítására. Először néhány napos megoldást kell találni, hogy azután elindulhasson a politikai rendezés folyamata – fejtette ki a jordániai miniszterelnök, aki a közel-keleti fejleményekről és a kétoldalú kapcsolatokról egyeztetett cseh kollégájával.
Jordánia Szíria egyik szomszédja, és a véres konfliktus komoly gondot okoz neki, mert a helyzet kiéleződése miatt már szíriaiak ezrei menekültek Jordániába.
Necas és Taravneh a cseh-jordániai gazdasági és kereskedelmi együttműködés fejlesztésének lehetőségeiről is tárgyalt.

A cseh miniszterelnök újságíróknak elmondta, hogy Prága elsősorban az energetika terén lát jó lehetőségeket a fejlődésre, s részt kíván venni a jordániai energiaipar fejlesztésében.