Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüzet nyitott az amerikai hadihajó

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 17. 7:32

Egy ember meghalt, amikor egy amerikai hajó tüzet nyitott egy kisebb hajóra a Perzsa-öbölben, az Egyesült Arab Emírségek partjaitól nem messze – közölte az amerikai konzulátus július 16-án Dubajban. A konzulátus ennél többet nem közölt az incidensről. A hajót vélhetően ellenséges behatolónak nézhette az amerikai hadihajó Irán tengeri határától nem messze.

A kilenc méter hosszú fehér hajót az incidens után rövid ideig egy kis dubaji kikötőben horgonyozták le. Hasonló bárkákat többnyire halászok használnak a térségben, de az iráni Forradalmi Gárdának is számos kicsi és könnyen irányítható kisebb hajója van.

Az iszlám köztársaság és az Egyesült Államok hadihajói többnyire incidens nélkül hajóznak el egymás mellett nemzetközi vizeken, de az iráni Forradalmi Gárda kisebb hajói többször is vészesen közel kerültek már amerikai hadihajókhoz. 2008-ban Washington azzal vádolta meg Iránt, hogy provokálja az amerikai haderőt.

A térségben azt követően vált ismét feszültté a helyzet, hogy Irán a múlt héten azzal fenyegetőzött, hogy az országot atomprogramja miatt sújtó szankciókra válaszul lezárja a Perzsa-öböl egyetlen be- és kijáratát, a Hormuzi-szorost, amelyen keresztül szállítják a világon kitermelt kőolaj ötödét, egyes források szerint a 30-40 százalékát.

Az emírségek mentőalakulatainak egyik tisztségviselője megerősítette az amerikai konzulátus közlését, miszerint az incidens egy halálos áldozatot követelt, hárman pedig megsérültek.

Az amerikai haditengerészet Bahreinben állomásozó 5. flottája vizsgálja a történteket, az abu-dzabi amerikai nagykövetség nem kommentálta az esetet.