Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Nagyon büszke vagyok a magyar fiatalokra!”

PzH 2000 kampány: több mint ötszázan vonultak be Tatára

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton, Sin Bettina | Fotó: Kertész László, Kormány Gábor |  2024. február 14. 11:50

„A haderőfejlesztés eredményeképpen folyamatosan érkeznek be a modern eszközök és ezekre célzottan, tehát egy-egy konkrét alakulathoz, kiemelt feladatra keressük a magyar fiatalokat. Az eredmény pedig önmagáért beszél” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál, a PzH 2000 önjáró löveg kezelésére betoborzott leendő tüzérek bevonulásának második napján, Tatán, február 13-án, kedden.

„Az évtizedekkel ezelőtti bevonulásokra emlékeztető nagy létszámban érkeztek jelentkezők az Embert a vasra! elnevezésű kampányunk második elemére” – jelentette ki a honvédelmi miniszter. Mint elmondta: a PzH 2000 önjáró löveggel kapcsolatos kampánynak köszönhetően két nap alatt több mint ötszázan vonultak be az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz, emellett pedig az Egységes Alapkiképzési Program részeként Győrött, Várpalotán és Szolnokon is százas nagyságrendben vonultak be az előző napokban.

„Az országos toborzókampányt arra a logikára alapozva kezdtük meg, hogy a 2000-es évek pusztító katonapolitikája után végre, 2015-16 környékén megindíthattuk a haderőfejlesztést és megkötöttük azokat a szerződéseket, amelyeknek köszönhetően 21. századi, modern eszközök érkeznek” – ismertette a honvédelmi miniszter, hozzátéve, hogy az eszközök önmagukban nem elegendőek: megfelelően képzett, felkészült kezelőszemélyzetre van szükség.

„Ha nem lesz magyar honvéd, aki odaáll melléjük, és megtanulja a komplex eszközök üzemeltetését, irányítását, vezetését, az ezekkel való harcot, ezeknek a lövegeknek az alkalmazását és még számtalan olyan dolgot, ami szükséges, akkor nem végeztünk semmit” – hangsúlyozta.

Megújuló tüzérség

Szalay-Bobrovniczky Kristóf rámutatott: az önjáró lövegek jelentette új technológiával a magyar katonák a tüzérszakma megújítására is lehetőséget kapnak, miközben a nagyszabású feladat kiemelt, bruttó 737 ezer forint belépő illetménnyel jár.

KG_20240213_miniszteri_pzh_kampanyzaro_017

„Szeretném megköszönni a fiataloknak, hogy úgy döntöttek: életük fontos állomásaként csatlakoznak a Magyar Honvédséghez és elfogadják az ajánlatunkat! Arra hívtuk őket, hogy közösen építsük az új modern Magyar Honvédséget” – jelentette ki a tárcavezető, aki köszönetet mondott azoknak a toborzótiszteknek és altiszteknek is, akik részt vettek az országos kampány lebonyolításában.

„Tisztán látszik, hogy a leghatékonyabban úgy tudjuk felkelteni az emberek figyelmét, ha megjelenünk a köztereken. Felvonul a technika, megjelenik a jól kinéző, sportos, fiatalos, magabiztos magyar katona, így a fiatalok személyesen győződhetnek meg arról, hogy van értelme a honvédséghez csatlakozni. A toborzókampány eredménye kézzelfogható, köszönöm minden közreműködő erőfeszítését” – értékelt a miniszter.

Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese aláhúzta: a Magyar Honvédség eltökélt szándéka volt, hogy megújítsa toborzási rendszerét, mert úgy gondolták: már nem általánosságban kell toborozni a katonákat a haza szolgálatára, „hanem egy konkrét képesség, egy új fegyvernem kialakítására, konkrét ajánlattal.” Az altábornagy ismertette: a PzH 2000 löveget közelebb szerették volna hozni a lakossághoz, ezért januártól mintegy két héten keresztül, tizenhat helyszínen mutatták be, aminek hatására jelentősen megnőtt az érdeklődők száma.

„Kiemelt célunk, hogy a 21. századi modern harceszközzel felszerelt, jól kiképzett, kiválóan felkészült katonákat toborozzunk annak érdekében, hogy a Magyar Honvédség képes legyen az alaptörvényben vállalt kötelezettségei végrehajtására” – fűzte hozzá.

Sokat jelent a családi példa

„A haza szolgálata és az önjáró löveg egyszerre fontosak számomra, ezért jelentkeztem” – mondta Zala Ákos Attila, aki Balatonlelléről érkezett Tatára. A fiatalember elsődlegesen fegyelmet szeretne tanulni, egy nagy csoport tagjává válna és csak pozitív elképzelései vannak a honvédségi kötelékben eltöltött jövőjéről. „A nagyapám és dédapám is volt katona, így most rajtam áll a sor, hogy kövessem a példájukat. Örülök, hogy megadatik ez a lehetőség” – tette hozzá.

A huszonegy éves Balogh Zoltán Dániel közösségi platformon látott egy hirdetést, így került Tatára. „A családban is volt, aki katonaként szolgált, ezért úgy döntöttem, hogy én is a nyomdokaiba szeretnék lépni. Tulajdonképpen eleve miatta kaptam fel a fejem a hirdetésre. Örömteli, hogy van előmeneteli lehetőség, miközben a kínált fizetés is kiemelkedő. Emellett az én agilitásom és erősségeim jelentős előnyt biztosíthatnak a honvédségen belül” – mondta a nagybajomi bevonuló.

A legnagyobb tűzerő szolgálatában

A honvédség irányába elkötelezett fiatalok kiképzéséért többek között a MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál szolgáló Lele Gergő hadnagy, szakaszparancsnok is felelős lesz.

„A PzH 2000 elődjeihez képest jóval modernebb. Minden folyamat digitalizált, automatizált, de leginkább az autonóm löveg teszi igazán hatékonnyá az eszközt” – mondta. A lövegbe hármas navigációs rendszert építettek, ami azt jelenti, hogy a harcjármű úgymond tisztában van a saját koordinátáival, céljával és helyzetével. A benne lévő ballisztikai számítógép számolja a lőelemeket. Régebben ezeket a számításokat a tüzérek papíron végezték el. Itt már cél bemérése is automatikus – erre korábban egy külön csoport munkájára volt szükség.

És, hogy mit javasol Lele hadnagy a bevonulóknak?

„Legyenek türelmesek és kitartóak. Erre a két erényre szükség lesz a tanuláshoz, illetve ahhoz, hogy lelkileg és tudásban is felnőjenek a harci eszköz kezeléséhez. Komoly felelősségük lesz, mert megfelelő tudás és tapasztalat kell a lövegek magabiztos és biztonságos kezeléséhez” – mondta, hozzátéve: aki a PzH 2000-n teljesít majd szolgálatot, megbecsült tagja lesz a Magyar Honvédségnek.

Kapcsolódó cikkek