Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagyszülők és kisbajtársak találkoztak

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2023. szeptember 9. 17:11

Több mint hétszázan vettek részt a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen megrendezett III. Kisbajtársak találkozóján szeptember kilencedikén, szombaton.

A Kisbajtársak találkozójának célja, hogy a nagyszülők egy történelmi, korhű és igencsak látványos helyszínen mesélhessék el unokáiknak katonatörténeteiket, illetve megteremtsék annak lehetőségét, hogy a fiatalok maguktól a katonáktól ismerhessék meg a jelen haderejét. Az idei évben a jelenlévők megemlékeztek az idén 175 éves Magyar Honvédségről és történelmének hőseiről. Amint az a rendezvény megnyitóján is elhangzott, „a katonai hagyományok ápolásán túl célunk most sem lehet más, mint a honvédelem ügyének népszerűsítése, a társadalom és a honvédség kapcsolatának erősítése.”

Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, az eseményt rendező Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke köszöntőjében rávilágított arra, hogy a több, mint hétszázfős regisztrált jelenlévő jól bizonyítja, hogy nagy szükség van az ilyen – generációk találkozóját biztosító – rendezvényekre. A pákozdi katonai emlékpark pedig kiváló helyszíne ennek, hiszen itt „élő körülmények között tudjuk megmutatni, hogy egyrészt milyen volt a Magyar Honvédség, milyen volt a Magyar Néphadsereg valamikor, milyen volt a katonaélet, hogy alakult ez a napjainkban, és mi a jövő a Magyar Honvédség fejlesztése terén” – fogalmazott Hazuga Károly.

_SNJ3290

Hozzátette, hogy az idén 175 éves Magyar Honvédségnek ugyanúgy tagjai a ma aktív katonák, mint azok, akik ma már nyugállományúként támogatják a honvédelem ügyét. „A mi sikerünk is, amit a Magyar Honvédség a XXI. században elér vagy tervez elérni” – jelentette ki.

Az ünnepélyes megnyitó utáni koszorúzást követően a családok birtokba vehették az emlékpark teljes területét, ahol olyan állomások vártak a fiatalokra, mint például célba lövés légpuskával, lézerharcászat, vívás huszárszablyával, vagy akár egy katonai akadálypálya. Az sem unatkozhatott, aki két kihívás között szusszanni vágyott, hiszen katonai toborzópont és számtalan további statikus kiállítás várta az ifjakat a megismerés, a régebb óta fiatalokat pedig a nosztalgiázás jegyében.