Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakmai nap a nukleáris leszerelés jegyében

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. szeptember 9. 15:55

A Nemzetközi Partnerség a Nukleáris Leszerelés Ellenőrzéséért (International Partnership for Nuclear Disarmament Verification – IPNDV) nevű fórum több, mint negyven szakértője nyert bepillantást az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred tevékenységébe a székesfehérvári Alba Regia laktanyában, szeptember 8-án.

Hazánk 2018-as IPNDV-tagsága óta először adott otthont a leszerelés ellenőrzését támogató fórum egyhetes konferenciájának a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Magyar Kutatási Hálózat Energiatudományi Kutatóközpont, a Honvéd Vezérkar Vezérkari Iroda és a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség Fegyverzet-ellenőrzési Főnökség szervezésében, szeptember 4. és 7. között a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közreműködésével.

A rendezvénysorozat zárónapján Veres József ezredes, az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred parancsnokának nyitóelőadása betekintést nyújtott a Magyar Honvédségben egyedülálló képességgel rendelkező alakulatának tevékenységébe.

IPNDV_konferencia_20230908_03 copy

A szakmai nap dinamikus bemutatóval folytatódott: az ezred állománya harcjárművel, illetve kézi műszerekkel radioaktív izotópot detektált, bemutatták a radiológiai mintavétel folyamatát és egy szennyezett területet is mentesítettek. Az alkalmazott eszközökön túl a katonák egyéni felszerelését adó gázálarcot és védőruhát, illetve az MH Automata Mérő- és Adatgyűjtő Rendszert is megtekinthette a tizenkét nemzet szakértőiből álló csoport.

„Felkértek minket arra, hogy a szakmai napon bemutassuk a Magyar Honvédség radiológiai felderítési és mentesítési képességét egy esetleges nukleáris esemény következményeinek felszámolása esetén” – hangsúlyozta Veres József ezredes. A látogatás jelentősége kapcsán hozzátette, hogy az egyetlen vegyivédelmi szervezet parancsnokaként fontosnak tartja, hogy minél többször adódjon lehetőségük a rendelkezésükre álló eszközök, illetve az általuk alkalmazott eljárások bemutatására.