Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nápolyi kiképzők vették kezelésbe a tiszthelyetteseket

Szöveg: Papp Nikolett |  2008. november 3. 12:11

A négyfős kiképző csoport (köztük két amerikai, egy olasz és egy holland tiszthelyettes) abból a célból érkezett Nápolyból, hogy a magyar tiszthelyetteseket megismertessék a NATO felépítésével, feladatával, a tiszthelyettesek helyével és szerepével a NATO-n belül. A tanfolyamon a Magyar Honvédség különböző alakulataitól 38 fő tiszthelyettes vett részt.

A NATO Déli Parancsnokságától (Nápoly) érkezett Mozgó Kiképző Csoport október 26. és 31. között egy hetes felkészítést tartott Szentendrén, az MH Központi Kiképző Bázison.

A kiképző csoport 2004-ben alakult a NATO Déli Parancsnokságán azzal a feladattal, hogy a tagállamokban tartott tanfolyamokkal segítsék a NATO-ban alkalmazott elvek és gyakorlat egységes elsajátítását és művelését. A képzés lebonyolítását a Mozgó Kiképző Csoport és az egyes tagállamok vezénylő zászlósai koordinálják, így évente körülbelül 10-12 ország katonai szervezeteihez jutnak el.

A kiképzők az évek során összegyűjtött tapasztalataikat osztják meg a hallgatókkal, illetve friss információkat nyújtanak a tiszthelyetteseknek, jellemzően interaktív foglalkozás keretében.

Az MH KKB hagyományt teremtett azzal, hogy a bázisra érkező külföldi delegációkat a lehetőségek szerint bevonja az éppen aktuális tevékenységbe, így segítve a személyes benyomások, tapasztalatok megszerzését.

Ezért október 28-án a szokásos heti laktanya sorakozóra a bázis parancsnoka meghívta a kiképző csoport tagjait is, hogy részesei lehessenek elismerések átadásának és a kiképzettséget bemutató alaki mozgásoknak, a díszmenetnek.

A tanfolyam zárásán, az október 31-i kibocsátó ünnepségen Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy megköszönte a kiképzők tevékenységét, majd a tanfolyam elvégzését igazoló oklevelek átadására került sor.

Végül Nick Berryman OR-8 és Kenneth McKoy OR-9 értékelte a képzés sikerességét, elismerően beszéltek a magyar tiszthelyettesek angol nyelvtudásáról, nyitottságáról, tiszthelyetteseink szakmai rátermettségéről, elhivatottságáról és felkészültségéről.