Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátok a kompkikötőben, bomba a Dunában

Szöveg: Szűcs László |  2008. november 3. 12:03

A 44. héten, azaz október 27-e és november 2-a között 40 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül 25 esetben soron kívül kellett intézkedniük.

Sulykovszki Róbert főtörzsőrmestertől, az alakulat felderítő részlegének megbízott vezetőjétől megtudtuk azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2179 bejelentést kaptak.

Október 29-én a Bács-Kiskun megyei Szalkszentmártonból kapták a jelzést a honvédség tűzszerészei, hogy a kompkikötő melletti erdős területen területmentesítést végző polgári cég szakemberei több mint száz, a II. világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. A helyszínre érkező járőr – Érsek János törzsőrmester vezetésével – összesen 150 darab, különféle típusú szerkezetet és robbanótest maradványt számolt össze, ezek nagy része 82 milliméteres repesz aknagránát. A terület a háborúban nagy valószínűséggel orosz átkelési pont volt, így nem véletlen a nagy mennyiségű visszamaradt eszköz megtalálása. A veszélyes szerkezetek egy részét a tűzszerészek a helyszínen megsemmisítették, a szállítható állapotban lévőket pedig a központi gyűjtőhelyre vitték.

Október 30-án Pakson akadt dolguk a tűzszerészeknek. Az egyik dunai kotróhajó ugyanis kiemelt a vízből egy FAB–100-as típusú, szovjet gyártmányú, repeszromboló bombát. Az értesített tűzszerészek – Pásztor Norbert főtörzsőrmester vezetésével – a bomba gyújtószerkezetét kiszerelték és a helyszínen megsemmisítették. A bombatestet pedig a központi gyűjtőhelyre szállították.