Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO légicsapás Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 7. 11:41

Tizennyolc polgári személy is életét vesztette június 6-án, szerdán egy NATO által végrehajtott légicsapásban a kelet-afganisztáni Logar tartományban – közölte a tartományi tanács vezetője.

Abdul-Váli Vakili szerint a légicsapásban hat tálib lázadón – köztük egy parancsnokon – kívül meghalt Basír Ahundszada törzsi elöljáró családjának 18 tagja is. Az AFP tudósítója, aki a légicsapás helyszínére, Szadzsavand településre utazott, legkevesebb 15 holttestet látott, köztük 4 gyermekét.

A NATO vezette afganisztáni biztonsági erő (ISAF) megerősítette a légicsapás tényét Baraki Barak körzetben – ahol Szadzsavand található -, de nem tett említést civil áldozatokról.

A közlemény szerint egy tálib parancsnok ellen indított művelet során lázadók megtámadták a nemzetközi erőket. A katonák légi támogatást kértek. Két nő megsebesült, de sérüléseik nem életveszélyesek, és az ISAF ellátja őket. Számos lázadó életét vesztette, a külföldi katonák sok fegyvert és robbanóanyagot zsákmányoltak – áll az ISAF közleményében.

Vakili közlése szerint Logar tartomány székvárosában, Puli-Alámban több ezren tüntettek a törzsi elöljáró és családja megölése miatt.