Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Konferencia az átfogó megközelítésről

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. június 7. 11:42

Az átfogó megközelítés (comprehensive approach) jelentőségét hangsúlyozta Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára az Átfogó megközelítés a civil-katonai-rendvédelmi együttműködésben elnevezésű munkaműhely megnyitóján június 7-én, Budapesten.

1595937009
Fodor Lajos, a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkára nyitotta meg a Honvéd Kulturális Központban az Átfogó megközelítés a civil-katonai-rendvédelmi együttműködésben című munkaműhelyt, amelyet a HM Védelmi Hivatal szervezett. Az államtitkár beszédében kiemelte: a honvédelem nem kizárólag a szaktárca és a Magyar Honvédség feladata, hiszen komplex feladatrendszeren alapul, amelyhez nem elegendőek csak a kormányzati szervek erőfeszítései, hanem az egész társadalom összefogására szükség van. Mint ahogyan azt a honvédelmi törvényben is rögzítették, a honvédelem nemzeti ügy.

Az államtitkár elmondta: akárcsak a katonai típusú fenyegetettség, úgy a civil életben jelentkező válsághelyzetek gyors és eredményes kezelésének is alapfeltétele a jól szervezett, hatékony együttműködés az egyes állami szervek és civil szereplők között. A korábbi tapasztalatok alapján az e téren kívánatos továbblépéshez szükséges a nem kormányzati szereplők megnyerése is, hiszen így válik még hatékonyabbá a nemzeti együttműködés és az erőforrások megosztása. Fodor Lajos a tavalyi, hasonló témájú konferencia kapcsán kiemelte: míg annak alapvető célja a megismertetés volt, addig most – az elvi alapok lefektetését követően – a gyakorlati megvalósítás útján történő továbbhaladás a feladat. „Bele kell vésni az együttműködés szellemét a mindennapi gondolkodásba, a munka- és tervezési folyamatokba" − szögezte le.

1595937009
A konferencián Antonio Goncalves ezredes, a Szövetséges Erők Európai Főparancsnoksága (SHAPE – Supreme Headquarters Allied Powers Europe) előadója ismertette az átfogó megközelítés lényegét a NATO szempontjából, elsősorban afganisztáni gyakorlati példákon keresztül. Nagy Zoltán, a Külügyminisztérium Biztonságpolitikai és Non-proliferációs Főosztályának főosztályvezető-helyettese vázolta a Nemzeti Biztonsági Stratégia alapvonalait, majd dr. Tokovicz József mérnök dandártábornok (bal oldali képünkön), a HM Védelmi Hivatal főigazgatója szólt az átfogó megközelítés elveinek alkalmazásáról a védelmi igazgatás területén.

A HM Védelmi Hivatal által szervezett munkaműhely célja az átfogó megközelítés NATO-elveinek, azok nemzeti adaptálási lehetőségeinek áttekintése a Magyarország előtt álló biztonságpolitikai kihívások tükrében, illetve a védelmi igazgatás rendszerében történő alkalmazásuk lehetőségeinek vizsgálata.

1595937010

 Fotók: Rácz Tünde