Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO: még nincs döntés az iraki hadsereg kiképzőinek kivonásáról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 12. 10:38

A NATO december 11-i, vasárnapi nyilatkozatában cáfolta, hogy már döntött volna az iraki hadsereg kiképzőinek kivonásáról, amint azt a nap folyamán egy iraki illetékes állította.

Falah al-Fajjád, az iraki kormány biztonságpolitikai tanácsadója azt mondta a repülőgépen, amely Núri al-Máliki kormányfőt hivatalos látogatásra az Egyesült Államokba szállította,, hogy a NATO három nappal ezelőtt közölte: 2011 után nem hosszabbítja meg a szövetség iraki kiképzőinek misszióját.

A neve elhallgatását kérő brüsszeli tisztviselő cáfolta, hogy a döntést meghozták, de hangsúlyozta, hogy a kiképzők akkor maradhatnak, ha Irak biztosítja számukra a hatósági eljárással szembeni mentességet.

„Még nem volt erről döntés, de, ha az iraki kormány kéri a misszió meghosszabbítását, akkor a jogi szabályozást is meg kell hosszabbítani" – mondta a szövetség tisztviselője. Egyelőre az Észak-Atlanti Tanács nem határozott, és még nem kapta meg a hivatalos közlést arról, hogy a mentességet Bagdad nem hajlandó meghosszabbítani.

Fajjád azt mondta, fájlalják a NATO távozását, de a mentelmi kérdés „az iraki kormány illetékességén kívül esik".