Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO tanácskozáson vett részt a Honvéd Vezérkar főnöke

Elismerés a Belgiumban szolgáló magyar katonáknak

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: a Honvéd Vezérkar felvételei |  2023. január 19. 20:16

Az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) vezetői, valamint Finnország és Svédország képviselői kétnapos tanácskozást tartottak január 18-án és 19-én, a szövetség brüsszeli központjában. Az eseményen részt vett dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke, aki találkozott a Belgiumban szolgáló magyar katonákkal is és elismeréseket adott át nekik.

Brüsszel_4

„A kollektív védelem új korszakának hajnalán vagyunk” – hangzott el a NATO katonai bizottságának legmagasabb szintű kétnapos brüsszeli tanácskozásának nyitóbeszédében. A megbeszélések középpontjában a katonai képességek fejlesztése, a szövetségesek közötti együttműködés elmélyítése állt.

A tanácskozás első ülését Mircea Geoana, a NATO főtitkárhelyettese Rob Bauer admirálissal, a NATO Katonai Bizottság elnökével nyitotta meg, amelyen ismertették az aktuális politikai célkitűzéseket, és megvitatták a szövetség előtt álló biztonsági kihívásokat a jelenlegi globális kontextusban – áll a NATO sajtóközleményében.

Bauer admirális nyitóbeszédében utalt az orosz–ukrán háború által okozott meggyengült globális biztonsági környezetre. Véleménye szerint a kollektív védelem új korszakának hajnalán vagyunk. Három fontos munkaterületet jelölt meg a következő, Vilniusban tartandó csúcstalálkozóig: a védelmi beruházások növelését, a fegyver- és lőszergyártás felfuttatását, valamint a NATO digitális képességeinek fejlesztését.

A Katonai Bizottság megvitatta a Szövetség védelmi és elrettentési pozíciójának megerősítését a készenlét növelése, a képességek fejlesztése, valamint a nemzeti és a NATO katonai tervezésének minden eddiginél szorosabb összekapcsolása révén.

Brüsszel_6

A találkozó napirendjén szerepelt az orosz-ukrán háború és a Kijevnek nyújtott katonai támogatások megvitatása is, valamint a Nyugat-Balkán biztonsági helyzetének elemzése, többek között a KFOR-misszió szemszögéből.

A brüsszeli NATO Katonai Bizottság ülésének margóján dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke személyesen nyújtott át kiemelkedő munkáért járó elismeréseket a Belgiumban szolgálatot teljesítő magyar katonák részére. Az eseményen – mások mellett – jelen volt dr. Kovács Tamás Iván, Magyarország brüsszeli nagykövete is.

A brüsszeli NATO Katonai Bizottság ülése után magyar-spanyol, illetve magyar-horvát kétoldalú megbeszélésen is részt vett dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy.