Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nekünk áll a zászló Boszniában

Szöveg: Csurgó Gizella õrnagy |  2009. augusztus 5. 6:32

A Magyar Honvédség EUFOR Kontingens 5. váltásának állománya 147 fős teljes létszámmal megérkezett Bosznia-Hercegovinába, szarajevói állomáshelyére. A MH 25. Klapka György Lövész Dandár harci támogató zászlóalj bázisán megalakított alegységbe a katonák 20 katonai szervezettől, illetve alakulattól kerültek be.

A beosztások és feladatok átadás-átvétele már a július 27-ei érkezés előtt, a kulcsbeosztású személyek és anyagkezelők kiérkezését követően megkezdődött és a kontingens-parancsnokok, Germus Ferenc alezredes átadó és Varga Sándor Zoltán őrnagy átvevő kontingens-parancsnok közötti átadás-átvételi jegyzőkönyvének aláírásával fejeződött be.

A MH 25. Klapka György Lövész Dandár harci támogató zászlóalj bázisán megalakított alegységbe a katonák 20 katonai szervezettől, illetve alakulattól kerültek be.

A június 12-én befejeződött missziós felkészítésen 192 katona teljesítette a követelményeket, a 147 kiválasztott személy mellett 11 fő vállalta a tartalék státuszt, hogy szükség esetén bármikor készen álljanak a szolgálat átvételére. A tatai dandár mellett a MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj, a MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred, a MH Bakony Harckiképző Központ képviselteti magát a legnagyobb létszámmal.

A MH EUFOR Kontingens állományából 39 fő a Nemzeti Támogató Elem tagjaként, kiszolgálja, támogatja a 108 fős létszámú lövészszázad tevékenységét, amely spanyol vezetésű nemzetközi zászlóalj kötelékében, lengyel és török békefenntartókkal közösen végzi feladatait az EU ALTHEA műveletbe felajánlott erőként.

A lövészszázad, a rekkenő hőség ellenére, tovább folytatja felkészülését, amelynek célja a tömegoszlatás, járőrözés, VIP kísérés technikájának még magasabb szintű elsajátítása, valamint a fizikai állóképesség és fegyverhasználat fejlesztése.

1595889915
 

Az augusztus első hetében sorra kerülő beillesztő gyakorlatot követően a század megkezdi a készenléti szolgálat ellátását.

A kontingens-parancsnoki beosztás átadása ünnepélyes állománygyűlés keretében, a Magyar Köztársaság nemzeti lobogójának átvételével zárult le. A rendezvényen az átadó és átvevő kontingens katonái mellett részt vettek a Szarajevóban NATO és EU egyéni beosztást betöltő törzstisztek, Bozó Tibor ezredes, nemzeti rangidős vezetésével, aki az EUFOR Headquarters, Support Division Chief beosztást tölti be, valamint Topor István alezredes, a MH Összhaderőnemi Parancsnokság hadműveleti főnökség műveletirányító részleg kiemelt főtiszt (f.h.) vezetésével, az átadás-átvétel elősegítése érdekében itt tartózkodó tiszti csoport.

A MH EUFOR Kontingens 4. váltás utolsó csoportjának 2009. július 30-ai hazautazását követően az 5. váltás állománya elfoglalja körleteit és megkezdi hat hónapra tervezett szolgálatát.