Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

64 év után hazaviszik a hősi halottat

Szöveg: Szűcs László |  2009. augusztus 4. 21:17

Egyházi szertartással és teljes katonai pompával vettek végső búcsút az Amerikai Egyesült Államok légierejének törzsőrmesterétől, Marvin Steinford J.-től kedden délután, a Szabadság téren, az amerikai nagykövetség közelében. Steinford törzsőrmester hatvannégy évvel ezelőtt, 1945-ben zuhant le Zirc közelében egy nehézbombázóval.

Az Amerikai Egyesült Államok Szabadság téren található nagykövetségének közelében. Harry Hill Bandholtz tábornok szobra előtt ravatalozták fel a II. Világháborúban elesett amerikai katona, Marvin Steinford J. törzsőrmester földi maradványait kedden délután. A hatvannégy évvel ezelőtt, 1945. március 14-én hősi halált halt amerikai katonától egyházi szertartással és katonai pompával vettek végső búcsút az amerikaik, a magyarok és az oroszok.

Marvin Steinford J. törzsőrmester az Amerikai Egyesült Államok légierejének B–17G típusú, 44 6428-as sorozatszámú, négymotoros nehézbombázó repülőgép legénységének tagja volt. A gép az amerikai 15. légi hadsereg 2. bombázó csoportjának 429. bombázó századába tartozott, amely Olaszországból szállt fel, fedélzetén 10 katonával. A bombázó 1945. március 14-én Szőny légterében végrehajtott feladat során találatot kaphatott és ismeretlen helyen, valószínűleg Zirc térségében lezuhant. A helyi lakosság – feltehetőleg március 24-én – a térségben hősi halált halt szovjet katonákkal együtt közös sírba temette Marvin Steinford J. holttestét.

A korábban Air Medal-al és Purple Heart-al (Bíbor Szív – sebesülési érem) kitüntetett amerikai katona zirci temetőből történő exhumálásáról, azonosításáról és későbbi hazaszállításának körülményeiről még 2008. szeptember 9-én az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztérium Hadifoglyok és Eltűnt Személyek Felkutatásáért Felelős Egyesített Parancsnoksága (JPAC), valamint az Oroszországi Föderáció Eltűnt és Deportált Hadifoglyok Tárcaközi Bizottsága és a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum háromoldalú memorandumot írt alá.

E megállapodás rögzítette, hogy a közös sírban nyugvó huszonhat szovjet és egy amerikai katonát exhumálják, az amerikai

légierő törzsőrmesterének földi maradványait az Amerikai Egyesült Államokba szállítják, a harcokban hősi halált halt szovjet katonákat pedig egyházi szertartás és katonai tiszteletadás mellett augusztus 6-án helyezik örök nyugalomra Zircen, a Borzavári úti temetőben.

Az idén július 21-én magyar, amerikai és orosz részvétellel történt exhumálást követően a csontokat a Magyar Természettudományi Múzeumba szállították, ahol elvégezték az azonosítási munkálatokat. A személyazonosságot DNS-, fog-, és antropológiai vizsgálatok alapján sikerült minden kétséget kizáróan megállapítani.

Marvin Steinford J. törzsőrmester földi maradványait egyházi szertartás mellett, katonai tiszteletadás mellett bocsátották végső útjára. Ravatalánál megjelent a honvédelmi minisztert képviselő dr. Holló József nyugállományú altábornagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója, Jeffrey D. Levine, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, Robert Duggleby ezredes, az Amerikai Egyesült Államok véderő attaséja, Evan G. Roelofs ezredes, az Amerikai Egyesült Államok légügyi attaséja, Ivan Brednev alezredes, az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetségének katonai attasé-helyettese és Vladimir Szemigyetko ezredes az orosz védelmi minisztérium katonai emlékmegőrző külképviselet vezetője is.

– Egy kicsit emlékezni és emlékeztetni jöttünk. Emlékezni a háború borzalmaira, és emlékeztetni arra a nagyszerű teljesítményre, amelyet az amerikai, az orosz és a magyar hivatalos szervek az elmúlt napokban elvégeztek – kezdte búcsúztatóját dr. Holló József nyugállományú altábornagy. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója hozzátette: az amerikai törzsőrmester számára 64 és fél esztendő múltán, néhány nap múlva ér véget a II. Világháború. A nyugalmazott tábornok szerint a magyar-orosz-amerikai kegyeleti diplomácia példaértékű, s mindhárom ország számára szent kötelesség, hogy megtalálják katonáikat, majd végső búcsút vegyenek tőlük.

– Jó utat kedves törzsőrmester úr! Nyugodj békében, saját földedben, rokonaid közelében – mondta dr. Holló József, hangsúlyozva: a halott katona nem ellenség, hanem hős!

Evan G. Roelofs ezredes beszédében kiemelte: Marvin Steinford J. törzsőrmester a II. Világháborúban a legnagyobb áldozatot hozta meg, életét adta Európa felszabadításáért.

– Minden katona számára vigaszul szolgálhat az az üzenet, amellyel az Amerikai Egyesült Államok háborúba engedi

katonáit. Mégpedig az, hogy történjék bármi is, hazaviszik őket. Hiszen semmi sem lehet drága annak érdekében, hogy azok a katonák, akik külföldön elesnek, hazatérhessenek – mondta az Amerikai Egyesült Államok Magyarországra akkreditált légügyi attaséja, hozzátéve: Steinford törzsőrmester esetében ezt az ígéretet 64 év, 4 hónap és 21 nap elteltével tudják teljesíteni.

Vladimir Szemigyetko ezredes beszédében hangsúlyozta a II. Világháború az emberiség történetének egyik legpusztítóbb és legborzalmasabb háborúja volt, amely nagyon sokak számára szerencsétlenséget, szegénységet és pusztulást hozott. Az orosz védelmi minisztérium katonai emlékmegőrző külképviseletének vezetője hozzátette: Oroszországban, mint ahogy a világ számos más országában is úgy tartják, hogy egy háború csak akkor érhet véget, ha eltemetik az utolsó elesett katonát is.

A 64 évvel ezelőtt elesett amerikai katonától az egyház nevében Jákob János ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Protestáns Tábori Püspökség püspöki hivatalának vezetője búcsúzott, majd a törzsőrmester amerikai zászlóval letakart koporsóját amerikai katonák tették be egy szállító járműbe, amellyel a ferihegyi repülőtérre szállították. Szerda délelőtt itt landol az Amerikai Egyesült Államok légierejének egyik repülőgépe, hogy hazaszállítsa Marvin Steinford J. földi maradványait.

 

 

 

Fotó: Galovtsik Gábor