Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem csereüzletben gondolkodik Medvegyev és Obama

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. március 4. 7:24

Nincs szó arról, hogy Washington lemond a kelet-európai rakétapajzs telepítéséről, ha Moszkva segít az iráni rakétafejlesztés leállításában – jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz elnök.

Bátorító jelek érkeznek Washingtonból Moszkvába, a két fél már szoros kapcsolatban dolgozik együtt az iráni nukleáris ügyön, de az amerikai elnök “nem egy csereügylet tételeiként vetett fel különböző ügyeket, mert az nem volna konstruktív" – mondta az orosz elnök, miután tárgyalt José Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnökkel. A The New York Times című amerikai napilap keddi száma szerint Obama
levélben titkos ajánlatot tett Medvegyevnek, és ennek az volna a
tartalma, hogy Washingtonnak nem kellene kiépítenie az elfogó
rendszert, ha Irán felhagyna az atomtöltetek és a ballisztikus rakéták
gyártását célzó erőfeszítéseivel. Igaz, a lapnak más források azt
mondták, Obama levelében nem ajánlott fel egyértelműen cserét, inkább
arra igyekezett ösztönözni Moszkvát, hogy közösen lépjenek fel Irán
ügyében.

Washingtoni tisztviselők közlése szerint Obama múlt hónapban küldte el Moszkvának a levelet, amelyet személyesen kézbesítettek Dmitrij Medvegyevnek az amerikai kormány képviselői.

Obama ajánlata szerint Washingtonnak nem kellene kiépítenie az elfogó rendszert, ha Irán felhagyna az atomtöltetek és a ballisztikus rakéták gyártását célzó erőfeszítéseivel.

A névtelenséget kérő tisztviselők közlése szerint Obama levele nem tartalmaz egyértelmű ajánlatot arra vonatkozóan, hogy Washington lemond a kelet-európai rakétapajzs telepítéséről, ha Moszkva közbenjár az iráni fegyverprogram leállításában. Az amerikai elnök üzenete inkább ösztönzés arra, hogy Oroszország csatlakozzon az Irán elleni közös fronthoz.

Az újság szerint az amerikai kormány egy vezető beosztású tisztviselője úgy fogalmazott: “ez majdnem olyan, mintha azt mondanánk nekik, hogy tegyenek valamit vagy hallgassanak". Hozzátette, nem arról van szó, hogy az oroszok majd azt mondhatják: mi megpróbáljuk, nektek meg fel kell hagyni a telepítési tervekkel. A levél azt üzeni, hogy az iráni fenyegetést meg kell szüntetni – tette hozzá.

Medvegyev madridi sajtóértekezletén újfent elmondta, hogy Oroszország nagyon ellenzi az előző, George Bush vezette amerikai kormány csehországi és lengyelországi rakétatelepítési tervét. “Néhány hónappal ezelőtt még másfajta hangnemmel találkoztunk, (ilyennel): meghoztuk a döntést, nincs mit tárgyalni róla, tesszük, amit elhatároztunk. Remélem, a helyzet mostanra megváltozott" – mondta Medvegyev.

Az orosz elnök szerint országa hajlandó volna megvitatni más, lehetséges rakétavédelmi terveket, amelyekben az Egyesült Államok, az európai országok és Oroszország közös védelméről van szó, és amelyek szerint globálisan lépnének fel az egyre nagyobb fenyegetésekkel szemben.

“Ha az új amerikai kormány józanul áll hozzá, és a dolognak olyan új megközelítését ajánlja, amely megfelelő mind az Egyesült Államoknak, mind az európaiaknak, és elfogadható a mi országunknak, akkor mi készek vagyunk tárgyalni róla. De akkor annak egy rendes, teljes, globális rendszernek kell lennie, nem pedig egy részstruktúrának a határaink közelében" – szögezte le Medvegyev.

Címkékrakéta