Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem demonstrálhatnak az emlékútvonalon

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 5. 11:17

A helyi hatóságok kérésére betiltja a brit kormány azt a demonstrációt, amelyet egy iszlám csoport vezetője tervez ugyanabban a Wiltshire grófságbeli kisvárosban, amelyikben az Afganisztánból hazaszállított brit katonaáldozatoktól vesznek végső búcsút.  

A hadszíntéren meghalt brit katonák előtt hagyományosan Wootton Bassett lakossága rója le kegyeletét az ország nevében. Az elesettek földi maradványaival hazaérkező repülőgépek ugyanis a brit királyi légierő közeli támaszpontján szállnak le, és a katonák koporsóit szállító autók áthaladnak a kisváros utcáin.

Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy ilyenkor a város lakossága az útvonal mentén felsorakozva vesz búcsút a halott katonáktól. Afganisztánban eddig 246 brit katona halt meg.

Az Islam4UK nevű iszlám csoport most azt tervezi, hogy üres koporsókkal vonul végig ugyanezen az útvonalon, így emlékezve az Afganisztánban meghalt muszlimokra. A szervezet – amelynek neve angol olvasatban azt jelenti, hogy “Iszlámot az Egyesült Királyságnak" – ötszáz fő részvételével akarja megtartani a demonstrációt, amelynek terve hatalmas felháborodást keltett Nagy-Britanniában.

Alan Johnson brit belügyminiszter hétfő este a BBC-nek azt mondta: ha a wiltshire-i rendőrség és a helyi önkormányzat arra a következtetésre jut, hogy a menet “a közrendet veszélyezteti", és kéri a felvonulás betiltását, ahhoz ő hozzá fog járulni.

A rendőrség és a helyhatóság már jelezte, hogy semmiképpen nem kívánja engedélyezni a demonstrációt.

A Facebook internetes közösségi portál tagjai is létrehoztak egy külön lapot a menet betiltására; ehhez hétfő estig 120 ezren csatlakoztak.

Az iszlám felvonulás kezdeményezője Anjem Choudary, az Islam4UK vezetője, aki korábban az egyik legszélsőségesebb nagy-britanniai iszlám csoport, a néhány éve törvényen kívül helyezett el-Muhadzsirun élén állt.

A 42 éves Choudaryra akkor figyeltek fel a brit biztonsági szervek, amikor nyilvánosan “mártíroknak" nevezte a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletsorozat elkövetőit, és nem sokkal később “iszlám forradalom" kirobbantására szólította fel nagy-britanniai híveit. Nemrég követelte Lord Peter Mandelsonnak, az üzleti ügyek miniszterének halálra kövezését, a kabinettag állítólagos meleg mivolta miatt.

A tervezett felvonulással kapcsolatos felháborodást tovább szítja, hogy Choudary bejelentette: csoportja leveleket küld az Afganisztánban elesett brit katonák családtagjainak, felszólítva őket, hogy térjenek át az iszlám hitre, “ha nem akarnak a pokol tüzében elégni".

1595895312