Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Francia vadászgépek védik a Baltikum légterét

Szöveg: JETfly |  2010. január 5. 11:32

A litván Védelmi Minisztérium bejelentése szerint 2010. január 4. óta a francia légierő négy, Mirage 2000 típusú vadászrepülőgépe látja el a balti országok légterének védelmét a NATO “Air Policing” missziójának részeként. A NATO az elmúlt évben hozott döntést arra vonatkozóan, hogy az “Air Policing” missziót a balti államok légterében 2014 végéig folytatni fogják.

A balti államok nem rendelkeznek megfelelő repülőgépekkel a légterük védelméhez, így az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történt csatlakozásuk – 2004 áprilisa – óta ezt a feladatot a NATO országok légierői rotációs rendszerben hajtják végre. A gépek és a kiszolgáló személyzet a litván Siauliai városától 5 km-re található Zoknia légibázison települnek.A francia légierő 150 fős kontingense a német légierő, 4 hónap után hazatérő kijelölt egységét váltotta.

A Litván Rádió információi szerint a Luftwaffe az elmúlt 4 hónap során mintegy 70 őrjáratozást hajtott végre, amelyek mindegyike legalább másfél órás repülést jelentett. A német vadászok küldetéseik során két alkalommal kísértek olyan, más országbeli légi járműveket, amelyek a balti államok határainak közelében hajtottak végre repülést.

A francia légierő immár másodízben fogja végrehajtani a légtér védelmét a Baltikum felett. 2007-ben már járőröztek Litvánia, Lettország és Észtország légterében.