Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rekordidő alatt készült el a hatodik Virginia-osztályú tengeralattjáró

Szöveg: Háború Művészete |  2010. január 5. 12:54

A Northrop Grumman konzorcium 2010. január 4-én, négy hónappal a tervezett időpont előtt átadta az amerikai haditengerészet számára a New Mexico (SSN 779) tengeralattjárót. A konzorcium ezzel egy új építési csúcsot is felállított a Virginia-osztályú tengeralattjárók építése során, hiszen a New Mexico „mindössze” 70 hónap alatt készült el.

Becky Stewart, a Northrop Grumman konzorcium tengeralattjáró programjáért felelős alelnöke azt mondta, hogy a New Mexico átadása hűen tükrözi a Newport News-ban dolgozó hajóépítők, az Electric Boat partnercég valamint a haditengerészet elkötelezettségét és kemény munkáját. „Rekordidő alatt sikerült átadnunk a tengeralattjárót, amely elkészültéhez egymillió munkaórával kevesebbet használtunk fel, mint elődjéhez a USS North Carolina (SSN 777) elkészítéséhez", – mondta az alelnök.

A hajó gerince 2008. április 12-én került hitelesítésre, míg a megkeresztelésére 2008. december 13-án került sor. A New Mexico, amelyet a „Bűvölet Földje" után neveztek el, a 21. század legmodernebb és legkifinomultabb támadó tengeralattjárója a világon.

A Northrop Grumman 18 Virginia-osztályú tengeralattjáró építésére kötött szerződést, azonban ez a szám elérheti a 30 darabot is.