Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem könnyű „túlélni”

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. április 7. 11:09

A szokásostól nagyobb lelkesedéssel érkezett a tanintézetbe a baktalórántházi Vay Ádám Gimnázium Szakiskola Szakközépiskola és Kollégium néhány diákja a közelmúltban. Mindennek oka az volt, hogy ezen a tanítási napon az MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóalj katonái gyakorlati túlélési foglalkozásra vitték őket.

1595916647
A 2010/2011-es tanévben a 9/G. és a 10/F. osztályok – választható érettségi tantárgyként – felvették a katonai alapismeretek tárgyat, ezért vehettek részt a rendhagyó, és – valljuk be – megerőltető órán.

Az óra elején a foglalkozás vezetője, Nyíri Sándor őrnagy, a felderítő-zászlóalj törzsfőnöke kétfelé osztotta az osztályokat, gondosan ügyelve arra, hogy az „Alpha" és a „Bravo" csapatok tagjai között vegyesen legyek kilencedikes és tizedikes diákok is.

Mindkét csapat munkáját egy-egy katonai segítő követte figyelemmel: az Alpha-kat Pénzeli István tizedes, a Bravo-kat pedig Csákó László szakaszvezető segítette tudásával és tapasztalataival. Miután a gyerekek álcaruhát húztak és megkapták a megfelelő katonai felszerelést, kezdetét vette a menetgyakorlat. A cél a baktai erdő volt, ahol túlélési próbák vártak a fiatalokra.

A foglalkozás első felében a csapatoknak összesen harminc percük volt arra, hogy megcsillogtassák tudásukat, és elkészítsenek három-három fedezéket, valamint egy-egy szélfogót, tűzrakó-, és víznyerő helyet. Minden diák-rajparancsnoknak ekkor kellett „egésszé gyúrnia" csapatát, és kiválasztania az adott feladathoz legjobban megfelelő „szakembert". A feladat során a két katonai segítő csak minimális szakmai tanáccsal láthatta el a fiatal „felderítőket", mégis az értékelést végző Nyíri Sándor őrnagyot, és Bacsa Emőke főtörzsőrmestert meglepte a diákok lelkesedése, valamint elkészített munkák minősége. Óriási harc folyt az első helyért, csaknem tökéletesen teljesített mind a két csapat. Mégis dönteni kellett, hajszál híján ugyan, de a Jóni Szilvia hallgató vezette Bravo-k nyerték meg ezt a versenyszámot.

1595916647
A foglalkozás második felében rendhagyó számháborúban mérték össze katonai tudásukat a fiatalok. Az álcafestékkel megfestett homlokú és arcú diákok az ellenséges csapat zászlajának megszerzését megdöbbentően komolyan vették, és valódi katonákként hajtották végre a feladatot. A sikeres katonai manőverek és a gyorsaság eredményeként ezt a csatát a Kovács Béla hallgató által irányított Alpha-k nyerték.

A nap zárásaként erőltetett menetben érkeztek vissza az iskolába a gyerekek, akik kellőképpen elfáradva ugyan, de sok-sok élménnyel gazdagabban számoltak el katonai felszerelésükkel.

„A diákok ma bebizonyították, hogy fegyelmezettek, tudnak és képesek csapatban dolgozni, tisztában vannak az elméleti anyaggal, illetve nem utolsó sorban, fizikálisan is sokat fejlődtek. Még be sem fejeződött a foglalkozás, de máris azzal a kérdéssel bombázták a katonai segítőket: Mikor lesz legközelebb ilyen nap? Szerintem ez egyfajta értékelés, és már ezért megérte!" – mondta a rendhagyó tanítása nap végén Nyíri őrnagy.

Az oktatóknak egyébként nem sok idejük van a pihenésre, mivel április 20-án hasonló programot szerveznek a Gábor Dénes Elektronikai és Műszaki Szakközépiskola és Kollégium diákjaira is.