Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Nem látszani, hanem lenni!”

Ünnepeltek a tartalékosok

Szöveg: Prodán András hadnagy | Fotó: Saár Péter |  2023. október 4. 10:47

Október 4., a Tartalékos Honvédek Napja alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnoksága és az alárendelt hét területvédelmi ezred Budapesten, október 3-án.

10

Az ünnepségen felolvasták dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke által kiadott díszparancsot, amelyben az elöljáró úgy fogalmazott: „a Magyar Honvédség megalakításának 175. évfordulóján 2023-ban nem csupán a haderőt ünnepeljük, de öt új területvédelmi ezred megalakulását és a területvédelmi erők magasabb szintű parancsnokságba szerveződését is… A tartalékos katonákkal való közös szolgálat, a tartalékos erők szerepe, súlya, egyértelműen új gondolkodásmódot igényel, amely része a honvédség most végbe menő szervezeti kultúraváltásának. A tartalékos erők a Magyar Honvédség kinyújtott karjai a társadalom irányába.”

Polyák András ezredes, a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnoksága parancsnokhelyettese ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a tartalékos állomány magas szinten hajtja végre feladatait, amelyet a déli és keleti határvédelmi szolgálatok során; a „Kék Villám” és a „Moonstar” gyakorlatokon, valamint az iraki kontingens missziós feladatait ellátva is bizonyított. A nemzetközi jellegű „Sárgarigók Vonulása” tartalékos járőrbajnokság során pedig idén először mind a hét területvédelmi ezred, összesen huszonkét zászlóalj önkéntes tartalékos katonával képviseltette magát, amely a tartalékos rendszer folyamatos fejlődését igazolja.

12

„Az Andrássy család címerén olvasható ez a több évszázados jelmondat: nem látszani, hanem lenni. A mai magyar tartalékosok jelenléte sem a látszaton alapul, ugyanis folyamatosan kifejezi és fejleszti a kézzel fogható létezéshez szükséges tudást és képességeket. A társadalom számára sem a látszatra építünk, hanem a magyar emberek biztonságát garantáljuk. A haza védelmének ügyét és a Magyar Honvédség fejlesztését csak közös erővel, önkéntes tartalékos bajtársainkkal együtt tudjuk előre vinni” – hangsúlyozta az ezredes.

A területvédelmi ezredek parancsnokai, valamint több mint negyven tartalékos katona kapott elismerést kimagasló szolgálatáért. Az elismeréseket Polyák András ezredes, Durgó Tamás alezredes, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka és Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a Magyar Tartalékosok Szövetségének elnöke adták át.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus dísztermében tartott ünnepi állománygyűlésen Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök és Takács Tamás ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség lelkészi kar vezető lelkésze kért áldást a tartalékos állományra.

Az ünnepségen részt vett többek között Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, Albertné Görgey Zsuzsanna, a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokság zászlóanyja, valamint Kulcsár Gábor, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. ügyvezetője is.