Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem lesz hatékony az európai rakétavédelem Oroszország nélkül

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 15. 8:06

Az európai rakétavédelmi rendszer nem lesz hatékony és életképes Oroszország nélkül – mutatott rá Dmitrij Medvegyev orosz államfő az Oroszország-NATO tanács tagországai államfőinek május 14-én, szombaton küldött üzenetében. A dokumentumban Medvegyev emlékeztetett rá, hogy a tavalyi lisszaboni csúcs megnyitotta a lehetőséget az egyenlőségen, a biztonság megoszthatatlanságán, a kölcsönös bizalmon, az átláthatóságon és a kiszámíthatóságon alapuló stratégiai partnerség kiépítéséhez.

Az elnök megerősítette Oroszország készségét a stratégiai stabilitás biztosításában való felelősség egy részének vállalására, „beleértve a közös rakétavédelmi rendszer kialakítását" – szól az üzenet, amely rámutat: az európai rakétavédelmi rendszer csakis Oroszország részvétele esetén lehet életképes és hatékony.

Megfigyelők szerint a levél jelzi, hogy Moszkvát egyre inkább frusztrálja a tény, hogy nem vonják be a vonatkozó tárgyalásokba, noha mutatkozik némi előrelépés.

A levél azt is hangsúlyozza: biztosítani kell, hogy az Európába telepítendő rakétavédelmi elemek nem bontják meg a stratégiai stabilitást és nem irányulnak egyik fél ellen sem.

Moszkva május elején aggodalommal reagált arra, hogy Washington és Bukarest megállapodott amerikai elfogó rakéták romániai telepítéséről.

A tavaly novemberi lisszaboni NATO-csúcson az orosz államfő javasolta, hogy Európát a kontinens jobb védelme céljából osszák felelősségi övezetekre Oroszország és a NATO között. Mindeddig azonban az orosz tisztségviselők által a NATO és Oroszország közötti kapcsolatokban áttörési lehetőségként magasztalt terv nem váltotta ki a Nyugat kellő érdeklődését.

CímkékNATOrakéta