Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem robbanhatott volna fel a ferencvárosi óriásbomba

Szöveg: Szűcs László |  2008. július 29. 19:31

Kedden délután, fél hét után néhány perccel sikerült minden kétséget kizáróan megállapítani a ferencvárosi óriásbombáról, hogy ártalmatlan, a vészhelyzet megszűnt. Mint kiderült: nem tudott volna felrobbanni a szerkezet, mivel nem tartalmazott robbanóanyagot. A lakosok visszatérhetnek otthonaikba.

Véget ért az egész napos bomba-láz Budapest IX. kerületében. A reggel 10 óra után néhány perccel kezdődő kiürítéssel délután 5 órára végeztek a rendőrök és a polgárőrök. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj szakemberei ekkor állhattak neki a négy méter mélyen megtalált szerkezet kiemeléséhez.

Nagy Katalin törzsőrmester, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a kiürítést követően a tűzszerészek – Pásztor István főtörzsőrmester, járőrparancsnok, valamint segítői Hadházi Sándor és Sulykovszki Róbert főtörzsőrmesterek – kézi erővel álltak neki bombatestet körülvevő törmelék és betondarabok eltávolításának.

A szerkezet kiszabadítása után sikerült megállapítaniuk, hogy egy SB–1000 típusú, aknahatású, német gyártmányú bombát találtak, amely azonban nem tartalmazott robbanóanyagot. Sőt, az is egyértelművé vált a tűzszerészek számára, hogy egykoron félbevágták, s úgy került be a földbe. Amit korábban a bomba far-gyújtószerkezetének néztek, az pedig mindössze egy záró csavar volt. A szerkezetet valószínűleg még a második világháború után hatástalanították.

Vagyis – tudtuk meg a kommunikációs tiszttől – az a bomba, amit korábban veszélyesnek hittek, valójában egy, szaknyelven fogalmazva, nem robbanó test volt, amely semmiféle veszélyt nem jelentett a környezetre. Ezt azonban a megtalálás pillanatában nem lehetett tudni, vagyis mindenképpen szükséges volt végig csinálni a zárást, a terület kiürítését és a bomba kiemelését.

Megtudtuk: a bombatestet Sződligetre, a tűzszerészek központi gyűjtő telepére szállították, ahol egyszerű
vashulladékként kezelik.

A IX. kerület nagy részéről kitelepített lakosokat egyébként 19 óra után kezdték el visszaengedni a lezárt területre.

A tűzszerészek hosszú napjának további eseményeiről részletesen itt olvashat.

1595878814
1595878814
1595878814
1595878814

Fotók: Szűcs László