Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem szólnak a fegyverek

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. február 17. 12:25

Többé már nem fenyeget az a 35 különböző fegyver és több mint háromezer lövedék, melyet az afgán nemzeti biztonsági erők két hónap alatt gyűjtöttek össze Baghlan különböző járásaiból. Erről a hírről a tartományi kormányzó, valamint a járásvezetők adtak számot a DIAG (Illegális Fegyveres Csoportok Felszámolása) éves értekezletén, melyen az MH Tartományi Újjáépítési Csoportot Szőke Róbert alezredes, kontingensparancsnok-helyettes képviselte.

Az afgán kormány három évvel ezelőtt hívta életre ezt a programot, fő célja fegyveres csoportok lefegyverzése és feloszlatása volt, amely hozzájárul a megfelelő kormányzáshoz, valamint a gazdasági és társadalmi fejlődéshez szükséges biztonságos környezet megteremtéséhez. Minden járás központi rendőrségén található egy az ENSZ által elhelyezett konténer, ahová mindenki fegyvereket, lőszereket adhat le hivatalosan. Annak ellenére, hogy a fegyverek beszolgáltatása törvény által előírt kötelesség, a kormány ellenszolgáltatásban részesíti azokat, akik ezt önként megteszik.

Azokban a járásokban, ahol nincsenek fegyveres támadások és a nemzetbiztonsági erők „fehér", azaz biztonságosnak nyilvánítják a területet, akkor oda a központi kormányzat pénzt folyósít a különféle fejlesztésekre.

Az ünnepségen elhangzott, hogy a 2005 júniusában elkezdődött DIAG program sikeresnek mondható, hiszen azóta 2700 kézifegyvert és több mint 200 tonna lőszerkészletet gyűjtöttek össze. Az emberek megértették, hogy a béke és biztonság építéséhez nem kellenek fegyverek, ezeket az afgán nemzeti biztonsági erőknek kell garantálniuk.

Ahogy Szőke Róbert alezredes felszólalásában elmondta: „A DIAG programban a nemzetközi erőknek korlátozott szerepe van, de támogatjuk és együttműködünk a rendőrséggel, hogy még több begyűjtött fegyver legyen. Hiszen a kint lévő fegyverek, lőszerek mennyisége nemcsak a helyi lakosságot veszélyeztetik, hanem az országban jelenlévő nemzetközi szervezetek működését, valamint az újjáépítést is."

1595873416