Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vasárnap független állammá válik Koszovó

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. február 17. 12:33

Szerb tartományként az utolsó napját kezdte minden előjel szerint vasárnap Koszovó: délután Pristinában kikiáltják az elsősorban albánok lakta terület függetlenségét. Hashim Thaci koszovói miniszterelnök vasárnap délelőtt találkozik Fatmir Sejdiu elnökkel és Jakup Krasnici parlamenti elnökkel, hogy döntsenek a függetlenség kikiáltásának napjáról és órájáról.

Ahogy azt a pristinai sajtó nem hivatalosan közölte, ezen a találkozón Thaci rendkívüli parlamenti ülést kér Krasnicitól, aki tizenkettőre összehívja a testület elnökségét, fél kettőre a képviselőcsoportok tanácskozását, délután háromra pedig a plenáris ülést.

Ezen a rendkívüli parlamenti ülésen fogadják el a függetlenségről szóló nyilatkozatot, majd a képviselők mintegy két tucat, a Koszovó jövőjét megszabó Ahtisaari-tervből fakadó törvényről is szavaznak.

Este hat órakor Fatmir Sejdiu, Hashim Thaci és Jakup Krasnici közös sajtóértekezletet tart, majd a város központjában felállítják a függetlenség obeliszkjét, s ünnepi koncertet tartanak.

Az ünneplés aztán az utcákon folytatódik, s tűzijátékot is tartanak.

Szerb részről is készülnek az eseményre: Bozidar Djelic miniszterelnök-helyettes és a belgrádi kormány számos tagja vasárnap Koszovó szerben lakta részeibe látogat, hogy az ott élő szerbekkel legyen “a nehéz pillanatokban".

Hashim Thaci szombati kijelentése szerint albán részről nem látnak ebben semmi kivetnivalót. Ami viszont a jövőt illeti, a miniszterelnök úgy fogalmazott: Belgrádnak joga van ahhoz, hogy érdeklődjön a koszovói szerbek iránt, de csak a koszovói intézményeken keresztül. Nyugtatta ugyanakkor a szerbeket, mondván: mindig a szerb közösséggel leszünk, és senkinek sincs oka pánikra, félelemre.