Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Német-indiai hadgyakorlat várható a közeljövőben

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. július 24. 16:28

Szeptemberben az indiai légierő parancsnoka Berlinbe látogat, ezt az alkalmat pedig a német légierő képviselői szeretnék megragadni, hogy egy közös hadgyakorlat részleteit megvitathassák. A Luftwaffe parancsnoka, Aarne Kreuzinger-Janik tábornok elmondta, hogy először az idei RIAT-on merült fel a közös gyakorlat ötlete, melynek célja a két légierő közötti interoperabilitás megvalósítása és gyakorlása lenne. Korábban a két fél között ilyenre még nem volt példa.

Az indiai légierő jelenlegi parancsnoka ez év végén nyugdíjba vonul, utódjára N.A.K. Browne-ra marad a közös gyakorlat megszervezése. Mivel Németország részt vesz a Eurofighterek fejlesztésében, így ez a közeledés összefüggésben lehet azzal, hogy a típus esélyes az indiai vadászgéptenderen.

Az ázsiai ország korábban vendégként szerepelt a 2008-as Berlin Air Show-n is, 2006-ban pedig egy katonai együttműködésről szóló tervezetet írtak alá a két ország vezetői. A Typhoon üzemeltetők közül India egyedül Nagy-Britanniával folytat rendszeresen közös hadgyakorlatokat, melyekre Szu-30-asaikkal szoktak ellátogatni.