Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Német kivonulási tervek Afganisztánból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. szeptember 14. 6:46

Tízpontos tervet dolgozott ki Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter az Afganisztánból történő német kivonulásra. A Der Spiegel által ismertetett javaslatcsomagban a külügyminiszter, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje  ismertette azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén lehetővé válna a 2001 óta tartó német szerepvállalás befejezése.

Steinmeier határidőt is megjelölt, utalva arra, hogy 2013-ig, azaz a következő törvényhozási ciklus végéig meg kell teremteni a német kivonulás feltételeit.

A nyilvánosságra került tervezet megerősíti, hogy két héttel a németországi parlamenti választások előtt Afganisztán első számú kampánytéma lett. Minderre annak nyomán került sor, hogy a közelmúltban Kunduz tartományban – német kezdeményezésre végrehajtott – NATO-légicsapás kapcsán több NATO-, illetve uniós partner is bírálta Berlint, az ellenzéki pártok pedig a Bundeswehr helyi kontingensét, illetve a védelmi minisztériumot támadták a légicsapás elrendelése miatt. A gyanú szerint a kunduzi támadás polgári áldozatokat is követelt, ezt azonban hivatalos vizsgálat egyelőre nem erősítette meg.

Mindenesetre a Tíz lépés Afganisztánért címet viselő külügyminiszteri, illetve kancellárjelölti tervezet arra utal: az országot jelenleg még a konzervatívokkal nagykoalícióban kormányzó SPD is az afganisztáni kivonulás vázolásával igyekszik a szeptember 27-i parlamenti szavazás előtt pontokat szerezni.

A Der Spiegel által nyilvánosságra hozott dokumentumban Steinmeier állást foglalt az afganisztáni újjáépítés konkrét és kötelező céljainak rögzítése, illetve azok megvalósításának ellenőrzése mellett, hangoztatta továbbá, hogy 2011-ig a német katonai kontingens által felügyelt északi térségekben megfelelően kiképzett rendőri erőket kell létrehozni. Kunduz tartományban pedig – ahol a legutóbbi NATO-légicsapás történt – pótlólagosan 1500 rendőr kiképzésére van szükség – sürgette a miniszter, hangoztatva azt is, hogy a német kontingensnek erőteljesebben kell részt vennie az afgán hadsereg kiképzésében.

A külügyminiszter-kancellárjelölt utalt a lehetséges kivonulás első állomására is. Közölte ugyanis, hogy Faizábád tartományban 2011-ig megszűnhet a Bundeswehr katonai szolgálata.

A napokban hasonló és rendkívül óvatos kivonulási menetrendet vázolt a konzervatív Angela Merkel kancellár is. Kormánynyilatkozatában a kancellár öt évben jelölte meg azt az időt, amely alatt meg kell teremteni az afganisztáni nemzetközi – és benne a német – szerepvállalás megszüntetésének feltételeit.