Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németország fogadja be a guantánamói foglyokat?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. május 5. 6:26

Barack Obama igazságügyi minisztere hivatalosan felkérte Németországot, hogy fogadjon be tíz guantánamói foglyot. A német kormány fő szempontja, hogy a foglyok esetleges befogadása ne okozzon semmifajta biztonsági kockázatot. Mintegy tíz guantánamói foglyot kellene befogadnia Németországnak, értesült kormányforrásokból a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A konzervatív német újság hétfőn arról számolt be, hogy az erre vonatkozó hivatalos kérést Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter terjesztette elő elmúlt heti berlini tárgyalásai során. A lapnak mind a belügy-, mind a külügyminisztérium megerősítette az erre vonatkozó értesülést, utalva arra, hogy mintegy tíz guantánamói fogolyról van szó, akiknek immár nevét, s állampolgárságát is ismertették a németekkel az illetékes amerikai hatóságok.

A washingtoni miniszter több más európai országot is felkeresett, és mindenütt hasonló kéréseket terjesztett elő. Erre vonatkozóan azonban a Frankfurter Allgemeine Zeitung sem országnevet, sem számot nem említett.

A belügyminisztérium szóvivője az újságnak nyilatkozva elmondta, hogy a külügyminisztériummal, továbbá a kancellári hivatallal közösen tanulmányozzák a kérést. Annak eldöntése kapcsán a legfőbb szempont az, hogy a foglyok esetleges befogadása ne okozzon semmifajta biztonsági kockázatot Németország számára – közölte a szóvivő.

Barack Obama amerikai elnök nem sokkal hivatalba lépését követően jelentette be a guantánamói fogolytábor bezárását. Az elnök azzal a kéréssel fordult a szövetségesekhez, hogy közreműködjenek olyan foglyok befogadásában, akik különböző okokból nem térhetnek vissza saját országukba. A lap által idézett német források szerint mintegy ötven ilyen fogolyról van szó, és közülük körülbelül tízet kellene befogadnia Németországnak.

Az idézett források szerint a német kormány a már említett biztonsági szempontok mellett vizsgálja azt is, hogy az érintett személyek miért nem térhetnek vissza hazájukba, illetve miért nem maradhatnak az Egyesült Államokban.

A guantánamói tábor korábban terrorista bűncselekmények vádjával elítélt foglyainak befogadása erősen megosztotta a német politikát, a közvélemény pedig élesen ellenzi azt. A politikusok közül mindenekelőtt a szociáldemokrata Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter kardoskodott az amerikai kérés teljesítése mellett, míg a konzervatív Wolfgang Schauble belügyminiszter fenntartásait hangoztatta. Elsősorban konzervatív körökben úgy foglaltak állást, hogy az Egyesült Államokat terheli a felelősség a guantánamói fogolytábor fenntartásáért, ezért a következményekkel is Washingtonnak kellene számolnia.

Címkékvizsga