Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Auschwitzba viszik a lengyel rabokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. május 5. 6:21

Auschwitzba vinnék a lengyelországi börtönök lakóit: az ország déli részén lévő volt haláltáborban történő látogatással azt akarják tudatosítani a rabokban, milyen szélsőségekig tud eljutni a gazság, ha nincs, ami megfékezze – mondta el a lengyel börtönigazgatás szóvivője a Gazeta Wyborcza című napilapnak.

A lengyel átnevelőprogram elsősorban azokra a foglyokra vonatkozik, akik büntetésük nagy részét már leülték, és jó magaviseletet tanúsítanak. Azt tervezik, az egynapos látogatáson Auschwitzban a foglyok előadásokat hallgatnak meg, filmvetítésen, és egy beszélgetésen vesznek részt. Elmondják nekik, hogyan működtek a tömeggyilkosságra használt gázkamrák, hogyan zajlottak a tömeges kivégzések és a foglyokon végrehajtott kegyetlen orvosi kísérletek.

A Krakkó közelében található auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor volt a hitleri rezsim által létrehozott legnagyobb haláltábor, ahol több mint egymillió embert, többségében zsidót gyilkoltak meg. Piotr Cywinski, az auschwitzi múzeum igazgatója elmondta, felkészültek az új feladatra, és az érdeklődő börtönök számára az elítéltek között szétosztandó tájékoztató kiadványokat is küldtek.

A kezdeményezést bírálta Wladyslaw Bartoszewski volt külügyminiszter, a Nemzetközi Auschwitz Tanács elnöke, volt fogoly, aki kételkedik a koncentrációs tábor emlékének nevelő hatásában. Malgorzata Lesiak lengyel szociológus szerint fennáll a veszélye annak, hogy a lengyel köztörvényes rabok saját börtönelöljáróikat az auschwitzi SS-őrökhöz hasonlítják majd.

Címkékmúzeum