Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi fórum és továbbképzés

Szöveg: Z. T. |  2010. október 20. 14:28

A HM Honvéd Vezérkar főnökének meghívására, külföldi és magyar vezénylőzászlósok részvételével került sor az idei NATO Tiszthelyettes Fejlesztő Foglalkozásra, melynek Budapesten, a Hotel Hadik adott otthont október 20-án. Ebben az évben, a NATO Közép- és Dél-európai régiójában létrehozott fórummal összekötve tartották ezt a foglalkozást.

Az egész napos rendezvényt a Magyar Honvédség vezénylő zászlósa, Bogdán Tibor törzszászlós nyitotta meg és vezette le.
A NATO-parancsnokságok között képviseltette magát a SHAPE ACO, a Joint Force Command Naples, a Joint Force Command Brunssum egy-egy rangidős tiszthelyettessel. A nemzetek részéről Albánia, Bosznia–Hercegovina, a Cseh Köztársaság, FYROM, Horvátország, Szerbia és Szlovénia nemzeti haderőinek vezénylő zászlósai vettek részt magyar társaikkal a fórumon és képzésen.

A szervezők célul tűzték ki, hogy a programon keresztül is erősítsék, és tovább

fejlesszék a Magyar Honvédség rangidős tiszthelyettesi állományának ismereteit a jelenleg zajló NATO-műveletekről, a NATO/PfP nemzetek haderejéről, különös tekintettel a tiszthelyettesi karokat, a kiképzést, az előmenetelt, az élet-és munkakörülményeket illetően. A foglalkozás jó alkalmat biztosított a kölcsönös bizalom és együttműködés erősítésére a szomszédos országok tiszthelyettesi karaival. Ezen kívül lehetőséget adott a szakmai mellett az angol nyelvi ismeretek fejlesztésére is.

Mint azt Bogdán Tibor törzszászlós a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta, az előadásokat követő konzultáció és eszmecsere segíti a közös problémák megoldását, a résztvevő államok nemzetei haderői tiszthelyettesi karainak együttműködését. Mindez kilátást is jelent a nagyvilágra, ami szélesebb látókörrel jár együtt. A NATO-tanfolyam fórummal történő összevonásával a szervezők nemcsak pénzt és időt takarítanak meg, de hatékonyabbá is teszik az együttműködést. Tágabb tere nyílik egymás jobb megismerésének és a részvevőkkel megismertethetők olyan magyarországi speciális katonai képzések, NAT0-tanfolyamok amelyekről eddig nem volt tudomásuk. A Magyar Honvédség vezénylő zászlósa kiemelte, hogy a rendezvényen – bár elméleti témák is szerepelnek a napirenden – a gyakorlati kérdések megvitatása, a tapasztalatok átadása az elsődleges.

 

Fotó: a szerző felvételei