Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi színvonalú magyar fegyvergyár

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kismartoni Mátyás |  2020. december 3. 7:45

Kiskunfélegyháza határában található a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. Magyarország egyetlen fegyvergyárában jelenleg azokat a pisztolyokat, géppisztolyokat és gépkarabélyokat szerelik össze, amelyek már a Magyar Honvédségben szolgáló katonák egyéni felszerelésében is megtalálhatók. De a nemzetközileg elismert üzem előtt temérdek lehetőség mutatkozik…

Fegyvergyár (31)

A honvedelem.hu-nak adott interjújában a gyár történetének kezdeteit felidézve Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott, hogy a HM Arzenál Zrt. története a kilencvenes években megszűnt FÉG, vagyis hazánk egyetlen ipari jellegű kézilőfegyvergyárával kezdődött. Hiszen a vállalat után maradt űrt kívánta kitölteni Magyarország kormánya a 2010-es évek elején. Bár az újrakezdés gondolata már ekkor megszületett, 2017-ben állt rendelkezésre az a pénzügyi fedezet, amellyel az építkezés megkezdődhetett. „Cseh, német, osztrák és svájci mérnököket hívtunk segítségül, a velük folytatott közös munka eredménye az a gyár, ami ma Kiskunfélegyházán áll” – mondta Maróth Gáspár. Kiemelte: az elsődleges célkitűzés az volt, hogy „Magyarország mindenkor képes legyen saját fegyvert gyártó kapacitás biztosítására, ami tulajdonképpen egyfajta politikai szuverenitási kritérium is. Ugyanakkor azt mondtuk, hogy ha már létrehozunk egy gyárat, próbáljuk meg a legmodernebb eszközökkel felszerelni.” Mindemellett már a kezdetektől fogva elvárás volt, hogy a hazai igények kiszolgálásán túl a gyár helyt tudjon állni a nemzetközi piacon is. „Ezért is hoztuk ide a lehető legmodernebb technológiát, hogy olyan színvonalon tudjuk az itt készülő fegyvereket előállítani, amik megállják a helyüket egy nemzetközi versenyben” – húzta alá a kormánybiztos.

Mindössze három év alatt a HM Arzenál Zrt. a tervező asztaltól odáig jutott, hogy összeszerelő részlege már teljes egészében üzemel és az alkatrészgyártó munkaállomásokon is folyik a próbaüzem. Utóbbi kapcsán Zaja Gábor, a vállalat fegyvergyártási divízió igazgatója kiemelte: a tervek szerint rövidesen megkezdődhet az alkatrészek sorozatgyártása is.

Fegyvergyár (3)

A látványos fejlődés és fejlesztés nem kerülte el a nemzetközi szereplők figyelmét sem. Az elismerésre méltó színvonalnak köszönhetően már a bajor Unique Alpine AG TPG-3 A4 típusú mesterlövészfegyverét, valamint AR-10 és AR-15 elnevezésű gépkarabélyait is a magyar gyár állítja elő. Bérgyártás tekintetében azonban már a Magyar Honvédség számára szánt CZ-fegyvercsalád licenszét biztosító cseh vállalat, valamint várhatóan a belga FN Herstal is számít a magyar üzem képességeire.

Mindezen túl rendkívül fontos a hazai fejlesztés megteremtése is, amely kapcsán Maróth Gáspár kormánybiztos hangsúlyozta: „Kötelességünk, hogy új fejlesztéseket is végrehajtsunk. A magyar mérnököket arra bíztattuk és bíztatjuk, hogy invesztáljanak bele, hiszen egy olyan gyárat hoztunk létre, ami megvalósíthatja a legvadabb álmaikat is.”

Fegyvergyár (12)

A világ legmodernebb eszközeivel felszerelt gyár 21. századi szemlélet szerint épült meg. „A gyárat már az eredeti tervezési fázisban is egy elég magas automatizáltsági fokkal terveztük meg. Ez azt jelenti, hogy az alkatrészgyártás jellemzően automatizált gépekkel és egy kisebb létszámú, de nagyon jól képzett szakemberállománnyal történik, míg a gyár összeszerelési oldalán jellemzően nagyobb létszámot igénylő gyártás folyik majd” – mondta Zaja Gábor.

A modern szemlélet és az egyre növekvő képességek eredményét a Magyar Honvédség katonái is tapasztalhatják, hiszen a hazai előállítás számos előnyt jelent a külföldi lehetőségekkel szemben. „Minden haditechnikai eszköznél azt látjuk, hogy a megrendelés leadásától fogva évekbe kerül, míg hozzájutunk a kézzel fogható eszközökhöz. Ezért azt gondolom, hogy alapvető érdek, hogy a katonák egyéni felszerelésének gyártását saját körben biztosítsuk, a lehető legrövidebb szállítási határidővel” – jelentette ki Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

×