Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Népszavazás a szerb NATO-csatlakozásról?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 13. 7:46

Népszavazást szeretne 200 szerbiai értelmiségi az ország NATO-csatlakozásáról. Az akcióhoz csatlakozott Emir Kusturica, a világhírű filmrendező is.Felmérések szerint Szerbia lakosságának fele ellenzi a NATO-csatlakozást. Az országban jelenleg még kötelező a katonai szolgálat, 2012-re tervezik a hadsereg átszervezését.

A belgrádi parlamentnek szánt beadvány aláírói azt szeretnék, ha Szerbia megőrizné semlegességét. Más, a NATO-hoz nem csatlakozó országokhoz hasonlóan Szerbia sem lenne kevésbé európai, kevésbé demokratikus vagy kevésbé sikeres ország, ha katonailag semleges maradna. Senkivel sem konfrontálódna, és megőrizné ezzel szuverenitását – közölte Matija Beckovic, író a Duna Televízió tudósítása szerint.

Felmérések szerint Szerbia lakosságának fele ellenzi a NATO-csatlakozást. Elemzők ezt azzal magyarázzák, hogy sokan nem szeretnék, hogy Szerbia ahhoz a katonai szövetséghez tartozzon, amely 1999-ben beavatkozott a délszláv háborúba és stratégiai célpontokat bombázott. Ljiljana Smajlovic újságíró úgy véli, ha már a NATO főtitkára és a szerb védelmi miniszter is azt mondja, hogy ebben az évben kell dönteni a NATO-tagságról, akkor azt kérik, ez a döntés ne szülessen meg népszavazás nélkül.

Szerbiában jelenleg még kötelező a katonai szolgálat. 2012-re tervezik a hadsereg átszervezését. Ekkor már sorkatonák helyett hivatásosok teljesítenének honvédelmi szolgálatot.

CímkékNATO