Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Netanjahu ismét találkozott Obamával

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. március 24. 15:09

A Washingtonban tartózkodó Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a helyi idő szerint kedd este tartott első megbeszélés után ismét találkozott vendéglátójával, Barack Obama amerikai elnökkel. Hírek szerint Netanjahu emelt hangon szólt a tervezett kelet-jeruzsálemi építkezések ügyéről, láthatólag keveset törődve Obama elégedetlenségével.

Az első, másfél órás megbeszélés után Netanjahu nem hagyta el az elnöki rezidenciát, teljesen elzárkózott a sajtó elől, és munkatársaival tanácskozott – közölte egy név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselő.

Az izraeli vendég ezután újabb találkozót kért Obamától, és a két politikus egy második, 35 perces eszmecserét folytatott. Utána – a szokásoktól eltérően – nem álltak a kamerák elé, s nem szóltak újabb tárgyalásuk tartalmáról és légköréről. Néhány órával korábban Netanjahu azt mondta újságírók előtt, hogy „Izrael és az Egyesült Államok kapcsolatait nem szabad megterhelni az izraeli-palesztin békefolyamatot illető nézeteltérésekkel".

Az Obama-Netanjahu találkozó közben vált ismertté, miszerint a jeruzsálemi önkormányzat engedélyt adott arra, hogy a város keleti felén felszámoljanak egy palesztin szállodát, és a helyén felépítsenek egy húszlakásos társasházat izraeli családok számára. A Jeruzsálemben szerdán kiadott hivatalos izraeli közlemény szerint „jó légkörben" zajlott le a washingtoni eszmecsere, s „a küldöttségek szerdán folytatják a (keddi) találkozón fölvetett gondolatok megvitatását". A washingtoni Fehér Ház illetékesei nem voltak hajlandók minősíteni a tárgyalások hangnemét és tartalmát.