Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Prágában írják alá az új START-szerződést

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. március 24. 14:31

Csehország beleegyezését adta, hogy az Egyesült Államok és Oroszország államfői Prágában írhassák alá az új START-szerződést. „Azzal a kéréssel kerestek meg bennünket, hogy a tárgyalások befejezése után lehetséges-e a START-szerződés aláírása nálunk. Beleegyezésünket megadtuk” – jelentette ki Filip Kanda, a cseh külügyminisztérium szóvivője szerdán Prágában.

Hozzátette: az aláírás dátumát nem rögzítették, minthogy a tárgyalások még nem fejeződtek be. A cseh sajtó szerint az aláírásra várhatóan április elején kerül sor, egy évvel azután, hogy az amerikai elnök Prágában ismertette az atomfegyverek nélküli világról szóló elképzeléseit.

Jirí Benes, a cseh külügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa újságíróknak azt is elmondta, hogy Prágát az amerikaiak kérték fel az aláírási ceremónia megrendezésére.

Az Egyesült Államok prágai nagykövetsége a külügyminisztériumi információkat nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni.

Nem kizárt, hogy az orosz államfő Pozsonyból utazik Prágába.

Szlovákiában vezető politikusok már bejelentették, hogy Dmitrij Medvegyev április elején, Pozsony szovjet felszabadításának 65. évfordulója alkalmából a szlovák fővárosba látogat. Hivatalosan a vizit dátumát még nem közölték. A sajtó szerint Medvegyev április 6-7-én látogat Pozsonyba, és több megfigyelő azt feltételezi, hogy ezt követően kerülhetne sor az új START-szerződés aláírási ceremóniájára Prágában.

A nukleáris biztonságról szóló, 1991-ben aláírt amerikai-orosz START-szerződés december 5-én lejárt. Már akkor napvilágot láttak olyan találgatások, hogy az új dokumentumot – amelyről még folynak a tárgyalások – a cseh fővárosban írnák alá.

A Kommerszant című orosz lap a hét elején diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a szerződés teljesen készen áll, már a megfogalmazások nyelvi egyeztetése, az angol és az orosz nyelv közötti eltérésekből esetleg adódó különbségek egyeztetése, kiszűrése folyik.

Az idézett forrás szerint a szerződés rögzíti a hadászati támadó és védelmi fegyverek – a globális amerikai rakétapajzs és Kelet-Európában telepíteni szándékozott elemei – közötti összefüggést, és „hamarosan mindenki számára kiderül majd, milyen formában teszi ezt".