Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nincs elég orosz nukleáris meghajtású tengeralattjáró

Szöveg: Háború Művészete |  2010. március 24. 14:17

Szakértők szerint ahhoz, hogy az orosz haditengerészet maradéktalanul el tudja látni a feladatait, legalább 50 db nukleáris meghajtású tengeralattjáróval kellene rendelkeznie. Jelenleg az orosz haditengerészet megközelítőleg 60 db különböző rendeltetésű tengeralattjáróval rendelkezik, amelyek bármikor bevethetőek.

Nukleáris meghajtású tengeralattjáróik száma azonban nem elegendő mennyiségű, körülbelül 40-50 harckész darabra lenne szükség.

Köztudott, hogy a francia, a brit, valamint az Egyesült Államok haditengerészeténél szolgáló tengeralattjárók közül legalább kilenc nukleáris meghajtású cirkál a világ tengerein állandó harckészültségi állapotban. Ennek kompenzálása érdekében, orosz szakértők úgy gondolják, hogy a haditengerészetüknek legalább kettő vagy három nukleáris meghajtású tengeralattjárót kellene felvonultatni a tengereken, amelyek képesek lennének bárhol, bármikor és bármilyen körülmények között is az ellenséges fenyegetések elhárítására.

Annak ellenére, hogy Kína két-három tengeralattjárót épít évente, orosz szakértők azt állítják, Oroszország semmiben sem szenved hátrányt ebből kifolyólag. Jelenleg a Yasen-osztályú tengeralattjárók tesztelése folyik nagy ütemben, továbbá még ebben az évben kerülhet sor az első Lada-osztályú tengeralattjáró végső próbaútjára.