Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Norvég katonákra támadtak Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 4. 20:31

Öngyilkos merényletet követtek el április 4-én Afganisztán északi részén a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők norvég katonáit célba véve, a legkevesebb 12 halálos áldozat között azonban nincs norvég katona – közölte Oslóban a norvég hadsereg.

John Espen Lien vezérkari szóvivő elmondta, hogy a Kabultól 425 kilométerre északra fekvő, Farjáb tartomány székhelyén, Maimana városban történt terrortámadásban sok a halott és a sebesült. Hozzátette ugyanakkor, hogy egyetlen norvég katona sem sérült meg.

Abdul Hak Safak tartományi kormányzó Maimanában arról számolt be, hogy a merénylő a szövetséges katonák egy csoportját vette célba. Akkor csapott le, amikor külföldi újságírók katonák kíséretében filmezték a várost, és interjút készítettek a helyi lakosokkal.

A tartományi hatóságok és a helyi kórház illetékesei azt közölték, hogy a halottak között öt civil van. Huszonhatan megsebesültek.

Az ország északi részén ritkábban történnek ilyen merényletek, amelyek elkövetésével általában a tálib szélsőségeseket gyanúsítják.

Norvégia mintegy 400 katonát állomásoztat Afganisztánban, többségük biztonsági feladatot lát el Farjáb tartományban, mások logisztikai és parancsnoki tisztségekben szolgálnak Mazar-i-Sarifban és Kabulban.

A skandináv országnak eddig tíz katonája vesztette életét a közép-ázsiai országban a szövetséges erők 2001-es beavatkozása óta. Oslo azt tervezi, hogy 2013-ban kivonja csapatait a térségből.