Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem a falak, hanem a harcosok védik a várost

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2012. április 5. 7:57

Tavaly áprilisban jött létre a Magyar Honvédség legfiatalabb alakulata, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK). A központ állománya a mindennapos szakmai feladatok ellátása mellett az elmúlt időszakban igazi csapattá kovácsolódott.

Szücs József mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka szerint egyre inkább beérni látszik az eddig elvégzett közös munka gyümölcse. A csapat összekovácsolásánál kezdetben előnyt jelentett, hogy a korábban Veszprémben szolgált kollégák szívesen tértek vissza a légierő egyik meghatározó városába – ez már eleve motivált mindenkit.

„Megállapítható, hogy a központ állománya egyre inkább csapatként működik; a katonák többre is hajlandóak, mint amennyire a puszta munkaköri leírásuk őket kötelezné. Munkafolyamatainkat úgy alakítjuk ki, hogy abban teret adunk az egyéni kezdeményezésnek és az egyéni gondolatoknak. Ez azért is nagyon fontos, mert egy spártai mondás szerint nem a falak, hanem a harcosok védik a várost" – mondta a parancsnok.

Az eddig eltelt időszak kiemelkedő eseményeként az MH LVIK csapatzászlót és zászlószalagot kapott; míg a közelmúltban tartott első csapatünnepen Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke beszélt elismeréssel a központ állományának eddigi munkájáról. A szolgálat néhány hónapig az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison található Kiképző Tartalék Irányító Központban látta el mindennapos feladatait, ám a szakemberek néhány hete már úgymond visszaköltöztek a Sziklába.

Ahhoz – mint a parancsnok fogalmazott –, hogy a katonák „pozitív élményekkel" térjenek vissza Kecskemétről, mindenképpen szükség volt a fiatal alakulatnál kialakult jó kollektívára, valamint természetesen a repülőbázis és az MH 54. Veszprém Radarezred támogatására is.

„A kecskeméti szolgálatellátást nyugodtan nevezhetem sikertörténetnek" – szögezte le az ezredes.

Persze az élet nem áll meg: az alakulat a rá vonatkozó feladatszabások alapján folytatja feladatainak teljesítését, melyek közül hazánk légterének folyamatos védelme mellett feltétlenül kiemelkedik a NATO új, egységes, légi vezetési és irányítási rendszerének telepítése. A Sziklában ugyanis elkészült az a munkaterület, ahová a szakemberek hamarosan megkezdik az új rendszer telepítését. A parancsnok szerint a szakszolgálat tagjainak a telepítés első pillanatától kezdve jelen kell lenniük a munkaterületen ahhoz, hogy pontosan megismerhessék a rendszer sajátosságait. A technikai kiépítés után azonnal megkezdődik az átképzés és a felkészülés: ez a folyamat pedig át fog nyúlni a következő évre is.

Fotó: Németh Szilvia százados, kommunikációs tiszt, Tóth László és a szerző