Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Norvég rakéták Lengyelországban

Szöveg: Háború Művészete |  2009. január 9. 11:25

A norvég Kongsberg vállalat Lengyelországnak adta el haditengerészeti rakétáit, melyeket partvédelmi célra fognak használni.

A 336 kilogrammos NSM rakéta robbanófeje körülbelül 102 kilogramm, hatótávolsága pedig 185 kilométer, fel van szerelve GPS-el és belső irányítási, valamint hőképalkotó rendszerrel. A Kongsberg biztosít a rakétához radart és irányítási rendszert is.

Mindeközben a norvég vállalat egy amerikai céggel közösen fejleszti ki a „Joint Strike Missile" (JSM) rakétát, mely az új F-35-ös harci gép belső bombatárából lesz indítható.

A féltonnás, 250 kilométer hatótávolságú rakéta alapja az NSM haditengerészeti rakéta, ami felkeltette a Lockheed Martin vállalat és az amerikai védelmi minisztérium érdeklődését is. A JSM bomba az NSM irányítási rendszerét használja a mozgó célpontok (például hajók) megsemmisítésében. A JSM rakéta – amely egyes szakértők szerint a Harpoon rakétánál isjobb paraméterekkel rendelkezik – iránt nagy az érdeklődés azokból az országokból, melyek majd igényt tartanak az F-35-ös vadászgépre.