Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nukleáris fegyverkezési hajsza indulhat?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 1. 16:03

Egy új nukleáris fegyverkezési verseny veszélyeire hívta fel a figyelmet Liam Fox brit védelmi miniszter, aki védelmébe vette Nagy-Britannia Trident típusú atomtengeralattjáró-arzenáljának megújítását. Amennyiben Irán nukleáris fegyverek birtokába kerül, Szaúd-Arábia, Egyiptom és Törökország is követheti példáját, akkor pedig új nukleáris fegyverkezési hajszában találhatjuk magunkat – mondta a miniszter.

Nagy-Britannia öregedő atomtengeralattjáró-flottájának megújítása előtt áll, a szigetországban azonban vita robbant ki arról, hogy ki fedezze a program költségeit. George Osbourne pénzügyminiszter a hét végén világossá tette, hogy a 20 milliárd fontra rúgó számlát a védelmi minisztériumnak kell állnia.

Fox keserű vereségként könyvelte el a költségvetési vita eredményét. A Trident-arzenál megújítása eddig hagyományosan kívül esett a védelmi minisztérium költségvetésén.

A védelmi miniszter korábban felhívta a figyelmet, hogy az általa vezetett tárca „nagyon nehezen" tudná fenntartani egyéb kapacitásait, ha vállalnia kellene a négy új atommeghajtású tengeralattjáró beszerzésének költségeit.

Noha a 20 milliárdos összeg több évre megosztva jelenne meg a minisztérium büdzséjében, így is évente 1,5 milliárdot tenne ki a tárca költségvetésében, olyan időkben, amikor a kormány megszorításokat vár el.

A brit haderő köreiben a döntés kapcsán aggodalmak merültek fel, hogy más projektek véget érhetnek, ha a védelmi minisztériumnak kell fizetnie a Tridentek megújítását.