Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nukleáris rakétákkal és tengeralattjárókkal erősít az orosz hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. november 12. 15:53

Oroszország nyersanyagexporttól való függőségének csökkentését, új, csúcstechnológiákra alapozott gazdaság kiépítését sürgette Dmitrij Medvegyev elnök az ország állapotáról szóló éves parlamenti beszédében. Bejelentette, hogy Oroszország jövőre több mint 30 ballisztikus atomrakétával és három atommeghajtású tengeralattjáróval szereli föl hadseregét.

Az orosz elnök rámutatott, hogy az évekig tartó magas energiaárak megakasztották a gazdaság korszerűsítésére tett erőfeszítéseket, és olyan látszatot keltettek, hogy a strukturális reformok ráérnek még.

“Nem várhatunk tovább. Hozzá kell látnunk a teljes ipari bázis korszerűsítéséhez. Ezen múlik országunk túlélése a modern világban" – hangoztatta Medvegyev. Hangsúlyozta, hogy hazáját jobban sújtotta a világgazdaság válság, mint más országokat, de emiatt nem kell külföldön bűnbakot keresni. “Nem tettünk eleget" – szögezte le.

Az elnök beszédében gazdasági megfontolásokból egyebek között javasolta az oroszországi időzónák számának csökkentését és hozzátette: azt is meg kell vizsgálni, hogy ésszerű-e a téli, illetve a nyári időre való átállás. Oroszország területe 11 időzónát ölel fel.

Az államfő az ország gazdasága mellett szólt az orosz társadalom és a demokrácia állapotáról. “Egy archaikus társadalom helyett – amelyben a vezetők azt hiszik, hogy mindenki helyett dönthetnek -, intelligens, szabad és felelős polgárok társadalmává kell válnunk" – hangoztatta.

Az orosz elnök a demokrácia fejlesztése érdekében mérsékelt reformokat szorgalmazott. Így megígérte, hogy eltörlik a pártok választási indulásának előfeltételéül szabott aláírásgyűjtést. Arra is figyelmeztetett azonban, hogy fel fognak tartóztatni minden olyan törekvést, amely “demokratikus szólamok álcájával a stabilitás aláásását" célozza.

“Fel fogunk számolni minden olyan törekvést, amely demokratikus szólamok álcájával a helyzet megingatását, az állam destabilizálását, a társadalom megosztását célozza" – hangoztatta.

Medvegyev kemény szavakkal szólt az észak-kaukázusi köztársaságokat sújtó erőszakról, és megígérte, hogy szembeszáll “a nemzetközi terrorizmussal és leszámol a banditákkal".

Az orosz elnök beszédében hangsúlyt kapott ugyan a polgári rendeltetésű korszerű technológiák fejlesztése, de nem feledkezett meg az erős orosz hadiiparról sem. Bejelentette, hogy Oroszország jövőre több mint 30 ballisztikus atomrakétával és három atommeghajtású tengeralattjáróval szereli föl hadseregét. Elmondta: 2010-ben az orosz fegyveres erők arzenálja több mint 30 szárazföldi és tengeri telepítésű ballisztikus rakétával, öt Iszkander típusú rakétarendszerrel, mintegy 300 modern páncélossal, 30 helikopterrel, 28 repülőgéppel, három nukleáris meghajtású tengeralattjáróval, egy korvettel és 11 műholddal fog bővülni.

Az ország legerősebb és legnépszerűbb politikusának tartott miniszterelnök, Vlagyimir Putyin, az első sorban hallgatta végig Medvegyev beszédét. A képviselők állva, éljenzéssel fogadták, amikor megjelent a Kreml parlamenti üléstermében.

Az orosz elnök második országértékelő beszéde negyedórával tovább tartott a tavalyinál, pontosan száz percet vett igénybe, és 63-szor szakították meg tapssal. Ez volt az eddigi leghosszabb elnöki beszéd az ilyesfajta szónoklatok 16 éves történelmében. Elemzők rámutattak arra, hogy Medvegyev gyakorlatilag megismételte azokat a gondolatokat, amelyeket szeptemberben fektetett le egy írásában, ecsetelve az ország előtt álló problémákat.

Elemzők szerint Medvegyev – aki lassan közeledik négyéves elnöki megbízatása félidejéhez – eddig is nagyszabású ötletekkel hozakodott elő, de nem ért el jelentős javulást a demokrácia, az ellenőrzött média és siralmas emberi jogi helyzet tekintetében. Diplomaták, a hivatalnokok és az egyszerű orosz polgárok többsége is azon a véleményen van, hogy továbbra is Putyin tartja a kezében a “gyeplőt", és hozza meg az összes kulcsfontosság döntést, jobbára névleges vezető szerepét hagyva meg Dmitrij Medvegyevnek.