Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyolcvan éve elsüllyedt német hadihajó roncsára bukkantak Norvégia partjainál

Szöveg: honvedelem.hu / mult-kor.hu |  2020. szeptember 16. 7:13

Egy második világháborús ütközetben elsüllyedt német hadihajó roncsait találták meg Norvégia partjainál – jelentette be a norvég Statnett energiacég és egy vízalatti kutatással foglalkozó régész.

Karlsruhe

A szakembereknek a hajótestről készített képek és hanglokátoros felvételek, valamint olyan részletek, mint a lövegtornyok elhelyezkedése alapján sikerült azonosítaniuk idén a Karlsruhe könnyűcirkálót. A hajó roncsait 2017-ben észlelték először mindössze 15 méterre egy 1977 óta működő vízalatti elektromos kábeltől. Az 1920-as években épített hajóra később horogkeresztet tettek, amely látszik is a hullámsírról készített felvételeken, amelyeket a norvég NRK közszolgálati televízió mutatott be először.

1940 áprilisában a 174 méteres Karlsruhe részt vett a Norvégia elleni támadásban, ám amikor útnak indult hazafelé Kristiansandból, torpedótalálat érte. A legénységet evakuálták és a hajót végül maguk a németek süllyesztették el.

A cirkáló függőlegesen pihen a tengerfenéken 490 méteres mélységben, mintegy 24 kilométerre a parttól. „A Karlsruhe sorsa benne van a történelemkönyvekben, ám ez idáig senki sem tudta pontosan, hogy hol süllyedt el a hajó″ – mondta Frode Kvaloe, a Norvég Tengerészeti Múzeum kutatója.

Forrás: mult-kor.hu