Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyugdíjazták a “Halálos Hölgyet”

Szöveg: JETfly |  2008. november 20. 9:32

Nyugdíjazták az első F-16 típusú vadászrepülőgépet, amely “élete” során több mint 7000 órát töltött a levegőben. A repülőgép, amely a “Lethal Lady” (Halálos Hölgy) nevet kapta a Vermont Légi Nemzeti Gárda állományába tartozik.

A repülőgép utolsó bevetésére november 14-én került sor, és mire földet ért, a repülőgép üzemeltetési naplójába beírt repülési idő elérte a 7200 órát, amelyből 1000 órát iraki bevetésekben teljesített.

A 25 éves repülőgép 42 bevetésen vett részt 1991-ben Irakban, a Sivatagi Vihar hadművelet során, mielőtt 1994-ben a Vermont Légi Nemzeti Gárda egységéhez került volna.

Irakban a keleti partvidék felett hajtott végre őrjáratozási feladatokat, segített földön tartani Szaddam Husszein légierejét, valamint légitámogatást nyújtott a harcoló tengerészgyalogos egységeknek.

2004-ben egy alkalommal az iraki Najaf felett őrjáratozott, amikor ellenséges tűzbe keveredett tengerészgyalogos egység hívta segítségül. Az egység helikoptere az ellenséges rakétatámadások miatt nem tudott tüzelési helyzetbe kerülni, hogy a kijelölt célt megsemmisítse. A Halálos Hölgy pilótája repülőgépével úgy manőverezett, hogy a helikopter ellen indított rakétákat eltérítse. A manőverek olyan sikeresek voltak, hogy a helikopter megsemmisítette az ellenséges célt.

Ez volt az első alkalom, amikor ilyen „feladatot" hajtottak végre a típussal.

„Keményen dolgozott a Hölgy" mondta a gép pilótája T.J. Jackman alezredes, aki három alkalommal harcolt Irakban. „Sok életet mentett meg; sok tengerészgyalogos, sok katona annak köszönheti az életét, hogy ez a repülőgép teljesítette azt, amiért hívták."

A repülőgép jövője még nem dőlt el véglegesen. A veterán F-16-os repülőmúzeumba kerülhet, vagy a bázison marad, és ott állítják ki.