Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama az afgán és a pakisztáni elnökkel tárgyalt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. május 7. 5:51

Külön-külön, majd együtt is találkozott Barack Obama amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban Hamid Karzai afgán és Aszif Ali Zardari pakisztáni államfővel, akiket teljes támogatásáról biztosított az al-Kaida és szövetségesei elleni harcban. Obama rendkívül termékenynek nevezte a tárgyalásokat.

Azt mondta, a három szuverén ország közös célja: megzavarni, megbontani és vereséget mérni az al-Kaidára és szélsőséges szövetségeseire Afganisztánban és Pakisztánban, továbbá megakadályozni jövőbeni működésüket bármelyik országban. A tárgyalások utáni sajtótájékoztatón Obama együtt jelent meg Karzai és Zardari elnökkel, de csak az amerikai elnök beszélt; felolvasott egy nyilatkozatot, ám a sajtó kérdéseire nem válaszolt. Hangsúlyozta, hogy a három ország biztonsága egymáshoz kapcsolódik; és az Egyesült Államok elkötelezett a két ország stabilitásának támogatása mellett. Az egyik érzékeny kérdés kapcsán – hétfőn egy amerikai bombatámadásban állítólag több tucatnyi polgári személy halt meg Afganisztánban – kijelentette: az Egyesült Államok mindent megtesz azért, hogy ne legyenek a háborúnak civil áldozatai.

Obama arról is beszélt, hogy Afganisztánban segíteni kell a gazdaság fellendítését, megtalálva a drogkereskedelem alternatíváit; Pakisztánban pedig támogatni kell a demokratikus intézményeket és a kormányt a lázadók elleni küzdelemben.

CímkékAfganisztán